De cand am scris eu postarea si pana acum, aproape ca a venit vara. Pe mine una, abia revenita acasa de prin alte lumi, m-au pus la zid temperaturile astea de Sahară. Insa e bine ca mai exista stevie prin piete. Pe mine m-a scos din letargie ciorba asta, dupa aproape trei saptamani de frantuzime, despre care va voi povesti in curand.
Cum știi că a venit primăvara? Alergi prin piață după țigăncile cu urzici/pătrunjel/ștevie/lalele și ele fug de jandarmi. Într-un final, le ajungi din urmă și neociați, ascunse după o mașină, pe tortuar .

Ca asta mi s-a întâmplat și mie azi, când voiam neapărat să cumpăr ștevie pentru prima ciorbă de ștevie de anul ăsta. Și am reușit. Chiar dacă ascunsă după o dubă :). După iarna asta atât de lungă, ștevia (una dintre funzele mele preferate) abia se-arată. E tânără și fragedă, minunată de preparat în multe feluri. Dar azi (adică ieri) am vrut ciorbă. Acrită cu borș și aromată cu mult leuștean. Borș de la soacră-mea. L-am descoperit în balcon, la vreo trei luni după ce-l primisem. Era perfect. Oare soacră-mea e o vrăjitoare a borșului? Oare soacră-mea e o vrăjitoare? Sper că Sorin nu citește asta!

Aveți nevoie de 2 cepe, un praz, un morcov mare, un păstârnac și niște țelină. Le tocați brunoaise și le căliți în ulei de măsline. Sau ulei vegetal. Vreo 3-4 minute. Apoi le puneți la fiert, într-o oală cu 2 litri de apă clocotită. După 20 de minute, adăugați 2 cartofi medii, tăiați cubulețe. Între timp, puneți cam 750 de ml de borș la fiert și îl lăsați să clocotească vreo 5 minute. După ce ați pus cartofii în ciorbă, la vreo 10 minute, adăugați 3-4 legături de ștevie, curățată de codițe, și tocată grosier. Peste alte 2 minute puneți borșul și verdeața tocată: codițe de ceapă, pătrunjel, leuștean. Asezonați cu sare și o jumătate de linguriță de zahăr, care va contrabalansa aciditatea borșului. Asta e tot.

Pentru mine, ciorba asta e ideală rece, cu ceapă verde și ardei iute, verde. Dar dacă nu mai puteți aștepta e foarte bună și caldă.

[singlepic id=372 w=620 h=440 float=none]
Aceasta postare a fost publicata pe Eva.ro in data de 27 martie 2012.