• Pentru aluat
  • 2 ouă mari
  • 200 g făină
  • un praf de sare
  • 1 lingură ulei de măsline
  • 1 lingură apă rece, dacă e cazul
  • Pentru umplutură
  • 2 linguri ulei măsline
  • 1 ceapă
  • 10-12 ciuperci medii
  • 2 cartofi medii, fierți și pasați
  • sare, piper
  • 50 g unt
  • 200 g smântână fermentată

Românii au „adoptat“ de-a lungul timpului multe preparate care azi sunt considerate mâncăruri naționale. Unul dintre acestea, venit pe filiera slavă și preparat îndeosebi în Moldova, îl reprezintă colțunașii.

În Rusia, Ucraina sau Republica Moldova, pelmeni (colțunașii) sunt aproape nelipsiți din meniuri. Au umpluturi sărate de cele mai multe ori, dar și dulci. Foarte des îi întâlnim și-n Moldova noastră, din Nord până jos, la Milcov. Cei preparați de bunica mea, au fost una dintre mâncărurile care mi-au „mângâiat“ copilăria. De obicei, bunica făcea colțunași sărați, umpluți cu brânză (ravioli li s-ar spune acum), dar și simple fâșii de aluat, ca tagliatellele sau pappardellele, fierte în apă, apoi scăldate într-un sos abundent de unt și smântână.

Practic, colțunașii nu-s altceva decât paste de casă, iar aluatul pentru paste de casă se face foarte simplu.

Amestecați 2 ouă mari, cu 200 g făină, un praf de sare, o lingură ulei de măsline și, dacă e cazul, o lingură de apă rece. Veți obține un aluat omogen, iar după ce îl frământați 3-4 minute va fi destul de elastic. Din acest aluat întindeți foi, cu grosimea de 1,5 milimetri fiecare. Ar fi ideală o mașină de făcut paste, pentru a întinde aluatul, dar puteți face asta și manual, cu un sucitor.

Colțunașii au diverse umpluturi: brânză, carne, varză, cartofi, ba chiar și magiun.

Eu am ales să-i fac cu cartofi și ciuperci. Adică am călit în puțin ulei de măsline o ceapă, doar cinci minute, până a devenit sticloasă, apoi am adăugat vreo 10-12 ciuperci tăiate felii (cele de pădure au un gust excelent și puternic, eu am folosit gălbiori, am avut congelați). Trebuie sotate și ele încă vreo 6-7 minute, apoi adăugăm doi cartofi medii, fierți și pasați ca pentru piure. Condimentați cu sare și piper.

Pe foi, puneți din loc în loc câte o linguriță din umplutura de cartofi, acoperiți cu o altă foaie de aluat, apoi decupați colțunașii cu o formă rotundă (un inel de inox, o ceașcă etc). Îi lăsați să se zvânte vreo zece minute, pe masă, pudrați cu făină, apoi îi fierbeți trei minute în apă clocotită (pastele proaspete fierb foarte repede).

Îmediat ce au fiert, puneți peste ei unt topit și smântână (în funcție de ce vă permite colesterolul :)) și îi mâncați fierbinți.

Încercați așa ceva acasă!