• 20 de creveti creveti cruzi
  • unt, uleiâ
  • cativa catei de usturoi
  • ardei iute rosu
  • sare, putin zahar, piper
  • lamaie
  • amidon

Sunt convinsă că vă place mâncarea chinezească. Cred că puțini sunt românii cărora nu le place. E una dintre cele mai populare bucătarii de la noi, aș zice, după cea italiană. Și, cu toate că mâncarea chinezească din România e mult adaptată pe stilul nostru (ceea ce o face destul de diferită de cea originală), oricum e bună. Foarte bună.

Și cum mai toate condimentele care se folosesc în această bucătărie se găsesc acum și prin magazinele noastre, nici măcar nu e foarte greu să încercați și voi așa ceva acasă.

Porc dulce-acrisor, pui cu urechi de lemn, pachețele de primăvară. Vă sună extrem de cunoscut, nu? Probabil că le-ați și încercat. Dar creveți cantonezi? Cred că mai puțini sunt cei care știu de acest fel, deși este foarte simplu. Însă tot pe-atât de gustos. Chinezii mănâncă în general pui, porc și vită, însă nu sunt străini nici de fructele de mare, incluse în bucătăria lor de o bucată bună de vreme. Iar creveții sunt printre cei mai folosiți.

Pentru două persoane, aveși nevoie de aproximativ 20 de creveți mari. Vă sfătuiesc să cumpărați din aceia cruzi (gri) și nu din cei roz. Pentru că aceștia din urmă sunt deja semifierți, iar dacă îi mai preparați termic încă o dată (așa cum cere rețeta), riscați să aveși în farfurie niște creveți fazi și „gumați“, „cauciucați“.

Curățați creveți de coajă și de cap, dar si de intenstinul acela ciudat, pe care îl au pe spate. Pentru asta va trebui să-i crestați ușor, longitudinal. Îi spălați bine și îi scurgeți. Într-o tigaie nonaderentă încingeți bine puțin ulei, apoi puneți creveții. Un minut, la foc mare, e suficient. În acest moment ar trebui să aveți pregătite lângă voi următoarele: ardei iute roșu, curățat de semințe și tocat mărunt, câțiva căței de usturoi pisați, sare, piper negru măcinat, jumătate de linguriță de zahăr, sos dulce-acrisor, puțin suc de lămâie.

Puneți toate aceste ingrediente peste creveți și îi mai lăsați u minut – un minut și jumătate. Apoi puneți puțin amidon dizolvat în apă, care va îngroșa sosul și-l va face lucios. Amidonul dizolvat în apă e omniprezent în bucătăria chinezească, ca agent de îngroșare. La fel e și monoglutamatul de sodiu, ca potențiator de gust (și chiar se găsește în unele magazine cu specific chinezesc), dar pe ăla vă sfătuiesc din poate puterile să-l evitați, căci e un bad, bad thing.

După ce ați adăugat și amidonul, mai lăsați creveții pe foc mediu, încă jumătate de minut, apoi totul e gata. Îi puteți mânca așa, clasic, cu orez, sau ca mine, cu pâine făcută în casă și încă puțin suc de lămâie. Merită cele 5 minute, nu? Bine, 20, căci curățatul creveților e un chin, iar asta vine de la un om căruia chiar îi place să curețe pește. 🙂 .

Aceasta postare a fost publicata pe Eva.ro in data de 14 septembrie 2012.