Vă spuneam data trecută că într-un top trei al mâncărurilor mele preferate intră friptura de vită în sânge, spanacul și brânza. Uitasem de piure, comfort foodul meu, mâncarea ce-mi amintește de copilărie. Așa că astăzi m-am gândit să le combin pe toate într-o capodoperă care se numește mușchi de vită cu sos gorgonzola, cu garnitură de spanac și piure.
Știu că mulți preferă friptura de vită bine făcută, iar eu nu voi spune că e un sacrilegiu, așa cum fac alții. E o chestie de gusturi. Însă cred că gustul cărnii și toate aromele sunt mult mai bine potențate atunci când carnea nu este pregătită termic excesiv, ci atunci când este făcută în sânge sau mediu. În funcție de calitatea cărnii, prefer una dintre cele două variante. Pentru că în România nu găsești la tot pasul carne de vită de o calitate excepțională, prefer un antricot de vită sau un mușchi făcut mediu.
Așa că se taie felii mai groase dintr-un mușchi de vită sau de vițel, de 4-5 centimetri (200-250 de grame), care se pun pe grătarul bine încins, câte 2 minute pe fiecare parte. Se pun apoi bucățile de friptură într-un vas în cuptor, la foc mediu spre mare (180 de grade) și se mai lasă 5-6 minute. Când scoateți carnea o asezonați cu sare și piper și o lăsați câteva minute să se “odihnească”, să se așeze sucurile, nu o mâncați imediat.
Sosul de gorgonzola e foarte simplu de făcut: 100 de grame de gorgonzola tăiată în bucățele mici, 25 de grame de unt și 100-150 de ml de smântână lichidă se fierb împreună, la foc foarte mic, până când brânza se topește și este încorporată în smântână. Asezonați cu puțină sare (gorgonzola e deja sărată) și cu piper alb. Varianta mea de piure o găsiți aici, iar despre spanac v-am povestit aici.

Aceasta postare a fost publicata pe Eva.ro in data de 15 mai 2012.