„Ţigări, ţigări, ţigări, ţigări avem!“. „Naic-adidas, şase perechi la zece lei!“. Probabil că pentru foarte mulţi dintre voi aceste texte sună foarte cunoscut în orice parte a Bucureştiului aţi sta.

Nici Piaţa Obor (sau tocmai Piaţa Obor) nu face excepţie, aşa că până să ajungi printre tarabe cam astea sunt „discursurile“ de întâmpinare. Dacă reuşiţi să treceţi neperturbaţi, atunci vă recomand măcar o vizită pe săptămână în această piaţă, pe care eu am redescoperit-o de curând. Cu bune şi cu rele. Dar să specific: este vorba de hala mixtă a Oborului, unde veţi găsi nu doar legume, ci şi multe măcelării, magazine de lactate şi o minunată pescărie, despre care vreau să vă vorbesc astăzi.

Mi-au plăcut întotdeauna pieţele în defavoarea marilor magazine – cele din urmă mi se par doar nişte „produse“ depersonalizate ale consumerismului şi globalizării. Iar în Piaţa Obor o să găsiţi o pată de culoare şi de autentic, o să puteţi discuta cu vânzătorii despre peştii întinşi pe gheaţă sau, de ce nu, o să vă certaţi cu vreo doamnă cu seminţe. Sau cu una la fel de colorată care vinde roşii. „Mânca-te-ar cancerul!“, mi-au auzit mie urechile atunci când am lăsat-o cu roşiile în soare, pentru că am refuzat să cumpăr cele două kilograme pe care încerca să mi le bage în sacoşă. I-am urat şi eu tot ceva de mâncare, în timp ce plecam :).

Revenind, nu credeam că voi ajunge să văd prea curând în România o ofertă atât de diversificată de peşte şi fructe de mare într-o piaţă şi nu într-un hipermarket. Iar în hala de peşte din Obor am găsit de la creveţi cruzi, sepii mari şi mici, caracaţiţe, crabi şi scoici Saint Jaques (foarte rare prin magazinele din România), până la calcan, pisică de mare, ton, limbă de mare (sole) sau neaoşele fileuri de crap şi de somn, toate foarte proaspete. Cât despre preţuri, vă pot spune că pot concura cu succes hipermarketurile. Şi o să vă mai spun că aici am văzut la cumpărături şi pensionari, şi bucătari de restaurante, şi gurmanzi cu un anumit statut.

Aşa că, în ciuda faptului că firile sensibile s-ar putea să plece de acolo cu câteva sechele şi cu toate că în multe cazuri lucrurile sunt departe de a fi normale şi civilizate– când civilizaţie poate însemna şi să accepţi că cineva vrea să-şi cumpere zilnic trei roşii proaspete pentru o salată – vă recomand Piaţa Obor. Cu bunele şi relele ei!.

Acest articol a fost publicat pe Eva.ro in data de 7 iunie 2011.