Cred că pe foarte mulţi cuptorul de-afară îi face să urască simpla existenţă a cuptorului din casă, darămite să-l mai şi folosească. Nu acelaşi lucru se poate spune şi despre Cănuţă om sucit, aka moi :).

Aşa că atunci când mi-a fost poftă de tartă/gratin de dovlecei, tartă de dovlecei am executat. Deşi fără carne viaţa mea ar fi foarte tristă, vara mănânc totuşi multe legume, iar tarta aceasta e o cină perfectă din punctul meu de vedere, mai ales că nu-i lipsesc proteinele.

Iar dacă vă refugiaţi în living cu o bere şi nişte aer condiţionat cât timp se coace, seara chiar e salvată.

Reţeta – impropriu spus reţetă, mai degrabă o improvizaţie a mea – n-o să vă transforme deloc în mame/eroine/gospodine (sau taţi bla bla bla), căci nu vă va lua mai mult de cinci minute.

Vă trebuie 2-3 dovlecei micuţi, proaspeţi şi crocanţi, pe care îi feliaţi cât mai subţire cu putinţă, cu un cutit sau cu un aparat special de feliat. Vă mai trebuie 2-3 ouă, 150 de grame de făină, 100 de ml de lapte dulce, 50 de grame de smantână, pe care le mixaţi bine într-un bol.

În aluatul acesta semilichid puneţi o linguriţă de praf de copt, sare şi piper. V-au mai rămas 2 minute, în care adăugaţi şi feliile de dovlecel, omogenizaţi, apoi turnaţi totul într-un vas uns cu unt. Înainte să introduceţi vasul la cuptor (20-30 de minute la foc mediu), puneţi deasupra câteva felii de brânză Raclette, Gruyere, Cheddar sau chiar caşcaval.

Rezultatul? Oricât de cald v-ar fi, n-o să vă puteţi abţine să nu gustaţi din bunătatea asta pufoasă şi fierbinte. Vă spune cineva care dansa pe lângă tavă :D E foarte bună şi dacă aveţi răbdare câteva ore sau dacă mâncaţi a doua zi ce a mai rămas.

Acest post a fost publicat pe Eva.ro in data de 24 iunie 2011.