Ziua a doua din experimentul „Cum să trăiești cu 5 lei pe zi“ a fost un pic mai dificilă. Asta pentru că am decis să-mi impun mai multe restricții și să mă încadrez în buget. După cum știți, ieri l-am depășit. Poate pentru prima dată după anii de studenție, am simțit cum e să nu ai siguranța următoarei mese. Iar gândul că unii trăiesc așa zilnic nu a fost prea plăcut.

Micul dejun e frugal pentru noi. Așa că fiecare a mâncat astăzi câte un iaurt cu semințe de in. Bine, iaurtul era simplu, semințele de in erau din dotare :). Dar le găsiți în Piața Obor la prețuri derizorii. Hm, așa să fie? Acum chiar mă întreb dacă un leu pentru 100 de grame de semințe de in e un preț derizoriu… Dar voi calcula numai iaurtul, adică 3 lei (1,5 lei o cutie). Semintele de in sunt printre cele mai bogate alimente in Omega 3, dar ma intreb acum cat de sanatos iti permiti sa mănânci cu acest buget…

Prânzul a fost și el auster, dar asta nu înseamnă că n-a fost bun. Orez cu dovlecei sotați și leurdă. Orez e termenul cel mai potrivit. Nu pilaf (pentru că n-am avut supă de carne), nu risotto (pentru că n-am avut nici tehnica și nici ingredientele necesare: de la orezul special pentru risotto, la parmezan și vin). Așa că a fost orez, fiert simplu, cu un cub de Maggi și puțin ulei.

Dovlecei au fost sotați în ulei, cu puțin cimbru și puțină leurdă. Orezul a însemnat o cană dintr-o pungă de orez simplu, adică un sfert. Cum o punga costă cam 5 lei, aș estima costul la 1,5 lei. Dovleceii au mai costat și ei 2 lei, iar leurda 0,5 lei. Totalul prânzului pentru două persoane: 4 lei.

[singlepic id=731 w=6320 h=440 float=center]

Mai greu a fost să le-aud pe colegele mele cum comandă pizza și salată Cesar. În mod normal, nici nu le-aș fi auzit. Dar știți cum e cu lucrurile interzise, le vrei. Iar la un buget de 5 lei pe zi (10 lei pentru doi, cum suntem noi) pizza și salata Caesar sunt inabordabile. În mod normal ar fi părut banale. Not anymore…

Și pentru că unul dintre cititori comenta ieri că mi-am permis să cumpăr piept de pui, astăzi am renunțat la orice extravaganță. Asta în contextul în care am primit de la Kanal D o cutie cu cele mai minunate bomboane de ciocolată din lume. Așa păreau, pentru că acea cutie stă departe de mine :D. Iar să mă privez de ciocolată e probabil una dintre cele mai amri frustrări culinare ele mele. Dar, cum spuneam, fără extravaganțe. Dar cu ciorbă de ștevie. Trei legături la 1 leu. În orice piață. Știu că e considerată mâncarea săracului, dar mie ștevia mi se pare subestimată. Aș vrea să fie primăvară măcar 6 luni pe an ca să pot mânca ștevie în tot acest timp. Chiar e una dintre verdețurile mele preferate. Iar cu trei legături mari faci o ciorbă minunată. Mai ai nevoie doar de niscai morcov (1 leu legătura), ceapă verde (0,5 lei legătura), 2 cartofi, 2 linguri de orez (1 leu în total), borș (1,5 lei sticla de 1 l), verdeață – leuștean și pătrunjel (0,5 lei legătura). Totalul: 6 lei. Numărul de porții: cel puțin 4, așa că în zilele următoare nu voi cheltui nimic pentru una dintre mese.

[singlepic id=732 w=620 h=440 float=center]

Concluzia după ziua de azi: am fost un pic mai frustrată. În drum spre casă, am văzut o fetiță mâncând o banală înghețată de un leu, făcută din prafuri. Mi-aș fi cumpărat-o în secunda 2. În mod obișnuit, aș fi strâmbat rău din nas la prafuri, azi mi-am dorit-o. Încep să realizez că privațiunile generează dorințe, ceea ce e firesc, pe de o parte.

Și încep să simt pe pielea mea cât de dificil e să trăiești cu 5 lei pe zi. Și azi am depășit bugetul cu 3 lei. Adunând cu suma de ieri, am 9,5 lei extra buget. Adică aproape o zi, ceea ce începe să mă panicheze. Trebuie neapărat să renunțăm la mai multe în zilele următoare (cel mai probabil mic dejun, adică cea mai importantă masă a zilei). Sper ca maine ma redresez. Pentru ca incep sa devin realista si nu stiu daca va fi mai usor.