Ziua a doua din experimentul „Cum să trăiești cu 5 lei pe zi“ a fost un pic mai dificilă. Asta pentru că am decis să-mi impun mai multe restricții și să mă încadrez în buget. După cum știți, ieri l-am depășit. Poate pentru prima dată după anii de studenție, am simțit cum e să nu ai siguranța următoarei mese. Iar gândul că unii trăiesc așa zilnic nu a fost prea plăcut.
Micul dejun e frugal pentru noi. Așa că fiecare a mâncat astăzi câte un iaurt cu semințe de in. Bine, iaurtul era simplu, semințele de in erau din dotare :). Dar le găsiți în Piața Obor la prețuri derizorii. Hm, așa să fie? Acum chiar mă întreb dacă un leu pentru 100 de grame de semințe de in e un preț derizoriu… Dar voi calcula numai iaurtul, adică 3 lei (1,5 lei o cutie). Semintele de in sunt printre cele mai bogate alimente in Omega 3, dar ma intreb acum cat de sanatos iti permiti sa mănânci cu acest buget…
Prânzul a fost și el auster, dar asta nu înseamnă că n-a fost bun. Orez cu dovlecei sotați și leurdă. Orez e termenul cel mai potrivit. Nu pilaf (pentru că n-am avut supă de carne), nu risotto (pentru că n-am avut nici tehnica și nici ingredientele necesare: de la orezul special pentru risotto, la parmezan și vin). Așa că a fost orez, fiert simplu, cu un cub de Maggi și puțin ulei.
Dovlecei au fost sotați în ulei, cu puțin cimbru și puțină leurdă. Orezul a însemnat o cană dintr-o pungă de orez simplu, adică un sfert. Cum o punga costă cam 5 lei, aș estima costul la 1,5 lei. Dovleceii au mai costat și ei 2 lei, iar leurda 0,5 lei. Totalul prânzului pentru două persoane: 4 lei.
[singlepic id=731 w=6320 h=440 float=center]
Mai greu a fost să le-aud pe colegele mele cum comandă pizza și salată Cesar. În mod normal, nici nu le-aș fi auzit. Dar știți cum e cu lucrurile interzise, le vrei. Iar la un buget de 5 lei pe zi (10 lei pentru doi, cum suntem noi) pizza și salata Caesar sunt inabordabile. În mod normal ar fi părut banale. Not anymore…
Și pentru că unul dintre cititori comenta ieri că mi-am permis să cumpăr piept de pui, astăzi am renunțat la orice extravaganță. Asta în contextul în care am primit de la Kanal D o cutie cu cele mai minunate bomboane de ciocolată din lume. Așa păreau, pentru că acea cutie stă departe de mine :D. Iar să mă privez de ciocolată e probabil una dintre cele mai amri frustrări culinare ele mele. Dar, cum spuneam, fără extravaganțe. Dar cu ciorbă de ștevie. Trei legături la 1 leu. În orice piață. Știu că e considerată mâncarea săracului, dar mie ștevia mi se pare subestimată. Aș vrea să fie primăvară măcar 6 luni pe an ca să pot mânca ștevie în tot acest timp. Chiar e una dintre verdețurile mele preferate. Iar cu trei legături mari faci o ciorbă minunată. Mai ai nevoie doar de niscai morcov (1 leu legătura), ceapă verde (0,5 lei legătura), 2 cartofi, 2 linguri de orez (1 leu în total), borș (1,5 lei sticla de 1 l), verdeață – leuștean și pătrunjel (0,5 lei legătura). Totalul: 6 lei. Numărul de porții: cel puțin 4, așa că în zilele următoare nu voi cheltui nimic pentru una dintre mese.
[singlepic id=732 w=620 h=440 float=center]
Concluzia după ziua de azi: am fost un pic mai frustrată. În drum spre casă, am văzut o fetiță mâncând o banală înghețată de un leu, făcută din prafuri. Mi-aș fi cumpărat-o în secunda 2. În mod obișnuit, aș fi strâmbat rău din nas la prafuri, azi mi-am dorit-o. Încep să realizez că privațiunile generează dorințe, ceea ce e firesc, pe de o parte.
Și încep să simt pe pielea mea cât de dificil e să trăiești cu 5 lei pe zi. Și azi am depășit bugetul cu 3 lei. Adunând cu suma de ieri, am 9,5 lei extra buget. Adică aproape o zi, ceea ce începe să mă panicheze. Trebuie neapărat să renunțăm la mai multe în zilele următoare (cel mai probabil mic dejun, adică cea mai importantă masă a zilei). Sper ca maine ma redresez. Pentru ca incep sa devin realista si nu stiu daca va fi mai usor.
Buna seara doamna,
Experimentul dv., daca il pot numi astfel, este interesant dar cred ca va va aduce multa frustrare pentru ca pragul stabilit de dv. este prea mic. Dv. aveti cunostinte culinare care va permit sa realizati multe combinatii interesante, si chiar daca valoarea nutritiva nu este prea mare, mancarurile par apetisante. Dar pentru supravietuire pe termen lung conteaza continutul de proteine, glucide, lipide si ce aport caloric aduc toate acestea. Pana la urma oamenii care mananca cheltuind foarte putini bani fac asta perioade lungi, si incearca sa exploateze orice sursa ieftina sau gratuita de hrana, dupa sezon. Ar fi folositor sa gasiti alimente valoroase nutritiv dar relativ ieftine. Ma gandesc acum de exemplu la macrou congelat, cred ca este 10 lei/kg, si se arunca doar capetele si intestinele; sau hamsii sarate, sunt si mai ieftine si se pot desara ca sa fie mai sanatoase, din pacate e greu sa gasesti unele de calitate, vanzatorii nu prea le tin la rece (poate cred ca nu se strica daca-s sarate!); mazare congelata buna, produsa in Ro am gasit deseori vrac la cca 5 lei/kg intr-un hipermarket cunoscut (deci mai ieftina decat fasolea). E mai greu de crezut ca persoane care traiesc intr-adevar cu 5 lei pe zi vor ajunge sa citeasca randurile dv., dar exista destule care din toata saracia au inteles ce important e un calculator oricat de amarat si cu acces la Internet. S-ar putea sa oferiti idei noi sau moduri noi de preparare unor oameni care chiar au nevoie de asta. Mult succes si nu va mai amarati ca ati depasit bugetul. Cred ca deja e evident ca ati pornit de la un prag prea mic. 10 lei/zi/persoana sigur v-ar oferi mai multa flexibilitate si ar ridica lucrurile de la nivelul exceptional de redus la un prag suportat probabil de multa lume, in aceasta tara ”care nu este stat social”, conform unui clasic in viata.
Citesc mesajul dumneavoastra abia acum si ma face cu-adevarat sa zambesc dupa comentariile de pe Adevarul, unde cititorii nu sunt prea blanzi cu mine, dar imi dau in schim lectii de toleranta :). Aveti dreptate, cei care fac asta pe termen lung cauta sursele ieftine de hrana. Chiar ma gandeam ca foarte multi mananca incorect, multi carbohidrati (cartofi, paine de o porasta calitate), putine proteine de calitate (e clar ca nu-ti poti cumpara peste sau vita si apelezi la mezelurile alea pline de monoglutamat si lactatele facute din prafuri), ca vitamine, legume si fructe proaspete si oarecum netratate chimic ai doar vara. Deci nu cred ca voi realiza vreodata cum traiesc acesti oameni cu adevarat. Am avut si eu o perioada grea cannd eram studenta, cand efectiv nu stiam care va fi masa de maine. Dar nu cred totusi ca se poate compara cu felul in care traiesc oamenii cu 5 lei pe zi sau 1,5 dolari pe zi.
Eu sper ca voi putea da niste sfaturi unor oameni care au nevoie de ele, chiar daca, asa cum spuneti, multi dintre acestia poate nu au un calculator sau internet. sau macar sa atrag atentia celor care au si care au alt nivel si care ar putea face ceva.
oricum, specificul acestui blog este culinar si sper ca lumea sa descopere si alte lucruri despre care scriu, retete, ponturi, mancaruri, alimentatie corecta (pe cat se poate, pentru ca pentru asa ceva chiar e nevoie de bani), calatorii 🙂
…si scuzati-ma ca am scris ca un mini-Mencinicopschi, desi nu am varsta venerabilului. Clar m-am pierdut in pedanterie.
În loc de lapte şi iaurt la cutie, căutaţi-le proaspete (e drept că laptele trebuie fiert), sunt mai ieftine şi mai sănătoase. Apoi, în acest sezon, puteţi găsi ştevie de cules, pe care nu veţi cheltui nimic, mai mult, faceţi mişcare, ceea ce e benefic. Deşi încă mă îndoiesc că ar putea cineva trăi din 5 lei pe zi, succes în continuare.
Aveam o perioada in care imi faceam propriul iaurt, asa cum fac acum cu painea. Dar am renuntat, poate ar trebui sa reiau obiceiul. Cat despre stevie, leurda si alte ierburi, as trai numai cu asa ceva toata primavara. In ziua a doua a experimentului am facut ciorba de stevie.
Stimata doamna,apreciez experimentul dvs, este bine sa ne punem uneori in pielea celor mai putin norocosi decat noi,sa apreciem ceea ce avem cu adevarat. O rugaminte: puteti sa-mi spuneti ,va rog, cum faceti iaurtul in casa?
Multumesc pentru aprecieri :). In ceea ce priveste iaurtul, aveti nevoie de lapte proaspat, nepasteurizat, nefiert. De tara sau de la dozator. Il fierbeti pana la punctul de a da in clocot, apoi il lasati sa se raceasca, dar nu de tot, trebuie sa fie caldut. Il amestecati apoi cu putina smantana sau cu iaurt din iaurtul precedent precedent (in care exista deja cultura care va da nastere urmatorului iaurt). Dar la primul iaurt e logic ca veti folosi putina smantana fermentata, acrisoara:) Ar fi bine sa aveti un taran de la care sa cumparati si sa nu folositi smantana din comert. Sau puteti folosi iaurt sau kefir cumparat. Pentru un litru de lapte sunt necesare 2-3 linguri de smantana sau iaurt (3-4 linguri de kefir). Eu foloseam o ulcica de lut in care faceam iaurtul. Il lasam in bucatarie peste noapte, cam 10 – 12 ore. Dar la cat e de cald acum, cred ca ar putea fi gata mai repede. Oricum, il gustati. daca nu vi se pare indeajuns de fermentat, il mai lasati. Apoi il pastrati in frigider, dar nu mai mult de 2-3 zile.
dar mai sunt si alte cheltuieli in afara de mancare sa-u va referiti numai la mancare?cred ca se poate trai decent cu 5 lei pe zi.
Da, de exemplu, aţi putea cheltui ceva timp să aflaţi dece aşi greşit scriind „sa-u“.
eu nu-mi permit sa intervin in niciun fel asupra comentariilor cititorilor, cu-atat mai putin sa le tin lectii de gramatica:)
bun experiment….ar trebui incercat cam 30 zile pe luna ,365 zile pe an si vreo cativa ani buni ….si daca ai putea sa mergi silaomunca bruta de minim 10 ore pe zi ca tot romanul sa vad dupa cateva zile daca mai stai pe picioare de la stevie ….asa pot si eu sa mananc cu 5 lei ..si stau toata ziua in pat ,ma plimb in parc mai citesc o carte ….da ia dute acolo unde se depune munca fizica si iati un salariu de 7 milioane platesteti prima oara utilitatile si dupa aia vezi ce iti mai ramane sa mananci .dupa cum am vazut ai inceput experimentul si aveai cate ceva cumparat ..pai trebuia sa le elimini si pe alea sa incepi de la 0 .oare ce se intampla in ziua in care trebuie sa cumperi de ex o sticla de ulei care costa 5 lei ..ce faci ??? nu mai mananci ??ca depasesti bugetul ????va veni ziua cand trebuie sa iti iei 1kg de orez ….la fel ce faci ? faci post negru in ziua aia ???? dupa aia mai vorbim ….pai tu daca imi dai mie o ciorba de stevie si muncesc in constructii de dimineata pana seara ..cad naiba de pe schele …eu nici nu stiu despre ce vorbim …eu zic sa incepi sa faci unexperiment o luna ….cu 2 salarii sa zic eu decente de 10 milioane …si sa manaci ,sa iti platesti la bloc tot..utilitati, abonamente ,bilete la autobuz metrou etc si sa nu fie iarna ca te ai dus de rapa ….si dupa o luna vedem cum te simti …poate ai sa vii sa imi spui ca e ok …dar asta poate fi si pshic ca mananci luna asta auster gandindute ca luna viitoare ma infrunpt din ce vreau eu si cu ce datorii am ramas mi le achit ..dar omul de jos e daramat si pshic ca lucreaza si se afunda in saracie luna de luna .numai bine
Domnule, muncesc 10-12 ore pe zi,in redactie sau pe teren, ziua sau noaptea, in weekend sau de sarbatori. Iertati-ma pentru asta. Si pentru cratime. I rest my case 🙂
N-are absolut nici un sens s-o atacati asa pe doamna proprietara a acestui blog. Sunt destul de sigur ca nu e vina dansei pentru situatia dificila a multor romani. Dar ca de obicei ne faultam intre noi pentru ca – nu-i asa?- ni s-a bagat in cap nu foarte demult ca lucrurile merg prost in tara pentru ca cei tineri ii tin in spate pe cei batrani, salariatii privati pe bugetari, saracii pe cei bogati, prost platitii pe cei cu pensii nesimtite, muncitorii pe mamicutele cu copilasi si pe bunicutele cele (mult prea) multe etc etc. Si daca dumneata accepti sa-ti vinzi timpul si munca fizica pe 7 milioane si asta e singura dumitale sursa de venit, atunci las-o in pace pe dumneaei, in mod sigur dansa doar cu blogul ar putea scoate chiar mai mult pe o luna 🙂 Oare de ce?!
Domnule/doamna T.C., eu sunt obisnuita cu astfel de comentarii. Ma intriga mai mult faptul ca unii cititori nu au inteles esenta experimentului. Ca se vede doar “poleiala” si nu continutul. Ca nu merg mai departe sa vada despre ce e acest blog…Dar e OK, invat o lectie si din comentariile acestea. Iar dumneavoastra va multumesc ca ma sustineti.
Vad ca este ironizat “damnatul” ca isi vinde munca si timpul pe 7 milioane si ca, posibil, asta ii este singura sursa de venit…Ganditi-va ca nu toata lumea are posibilitatea sa lucreze intr-o companie unde salariile sunt foarte mari si asta nu pentru ca nu ar fi capabili, ci pur si simplu pentru ca nu au avut norocul asta. Unii oamenii cu bani ii critica foarte usor pe cei mai saraci: ai salariul mic, traiesti atat de greu pentru ca nu iti place munca. Poate ca omu asta, caruia chipurile nu ii place munca, munceste mai mult ca bogatul care il eticheteaza drept “lenes”. Nu-i mai judecati atat de repede pe oamenii care muncesc pe bani putini! Sunt multe orase in care nu exista locuri de munca, sunt doar 2-3 fabrici la care esti obligat sa accepti un salariu mizer, doar ca sa ai ce pune in farfurie copiilor. Ganditi inainte sa criticati si sa radeti de oamenii saraci!