Prima zi a trecut fără probleme mari. Tocmai am mâncat cina. A apărut un mic impediment, dar sunt convinsă că am talentul necesar pentru a-l remedia în cele 6 zile care au rămas din acest experiment: am depășit un picuț bugetul.

Câand nu ai bani (mă rog, să nu fiu ipocrită, când pretinzi că nu ai bani și-ți intri prea mult în rol) începi să cauți chilipiruri. Nu că nu mi-ar plăcea să negociez de obicei. Dar aflată în situația de a hrăni două persoane cu 10 lei pe zi (5 lei pentru fiecare) am început să le caut. O economie de 50 de bani poate să pară meschină pentru unii, dar e esențială pentru alții.

Asa am aflat ca o punga de lipii, care ne ajunge cel putin 3-4 zile, poate costa in macelariile arabesti 3,5 lei. Diferenta față de supermarketuri este de la 0,5 la 1,5 lei. Așa că micul dejun a constat într-o lipie unsa cu unt și o ceașcă de cafea. De fapt, acesta este un mic dejun pe care eu il iau în mod constant macar o dată pe săptamana. Costul estimativ: 2,5 lei.

[singlepic id=728 w=620 h=440 float=center]

La pranz mi-am permis sa fiu aroganta, iar pentru asta am platit. La propriu. O casoleta mica-mica (300 de grame) cu piept de pui dezosat a costat 8 lei. Am facut pieptul tras la tigaie, cu ierburi (oregano, busuioc). Împreuna cu o salată verde cumparată din piață (2 lei), prânzul nostru a însumat buegtul întregii zile.

[singlepic id=730 w=620 h=440 float=center]

Iar cina ne-a făcut să-l depășim și mai mult. Spanac cu ou. Spanacul e doar 3 lei kilogramul, aș fi tentată să spun în mod firesc. Acum, doar 3 lei nu mai pare o sumă atât de mică. Partea bună este că dintr-un kilogram rămâne o cantitate suficientă pentru două persoane (spanacul pierde foarte multă apă în urma preparării termice).

În ceea ce privește ouăle, am riscat. Am avut de ales între cele de categoria a treia din supermarket și cele de la o băbuță de la care cumpăr în mod constant vara mentă și busuioc proaspăt. Femeia pare cinstită și la locul ei, așa că am cumpărat două ouă (0,5 bani bucata) care s-au dovedit a fi într-adevăr proaspete și ouate de găine libere și fericite :). Probabil că și pe noi ne-au făcut mai fericți în combinație cu spanacul. Dar dacă nu vă cunoașteți vânzătorul și nu aveți încredere, o economie de acest gen vă poate costa mult mai mult, adică sănătatea. Așa că nu vă sfătuiesc să faceți ca mine dacă nu sunteți siguri de proveniența produselor.

[singlepic id=727 w=620 h=440 float=center]

Cum vă spuneam, în acest experiment voi folosi unele produse pe care le am deja în casă (sare, zahăr, ulei, făină etc). Dar dacă ele lipsesc, chiar și dintr-un buget de 5 lei pe zi merită să „rupeți“ 4 lei pentru un kilogram de făină, din care veți face o pâine mult mai gustoasă, sănătoasă și sățioasă decât cea din multe magazine, care vă va ajunge pentru câteva zile. Eu asta am făcut, cu făina din proviziile din casă. De fapt, știți probabil că eu cumpăr extrem de rar pâine. Cu-atât mai puțin în cadrul acestui experiment.

[singlepic id=729 w=620 h=440 float=center]

Concluzia de azi: am depășit bugetul cu 6,5 lei. În zilele următoare vor fi restricții sau cheltuieli mai inteligente.