Sunt la jumătatea experimentului „Cum se trăiește cu 5 lei pe zi“, iar până acum am auzit în fiecare zi, de cel puțin câteva ori, întrebarea „Cum reziști?“. Bine, am avut și sugestii: mi s-a spus că pot să face economie totală dacă mănânc din tomberoane sau dacă mă duc la pomeni. Dar hai să vă povestesc cum a fost și ziua a patra.
În primul rând, m-am bucurat că am reușit să fac o nouă economie și să mai echilibrez puțin bugetul depășit în primele două zile. Probabil cel mai dificil lucru din acest experiment este să jonglezi cu banii și, cum spuneau unii cititorii, indicat este să faci toate cumpărăturile o dată. Am cumpărat cele mai multe provizii la începutul experimentului, pe altele a trebuit să le iau însă pe parcurs.
Însă duminică, în ziua a patra a experimentului „Cum se trăiește cu 5 lei pe zi“, n-am mai cumpărat nimic, ci am consumat din rezerve.
Petru că ieri am lucrat, nu mi-am mai permis să sar peste micul dejun, care a fost la fel ca cel din prima zi, adică o lipie cu puțin unt. Preț estimativ: 2,5 lei.
Pentru prânz am apelat iarăși la rezerve, așa că doar cina m-a solicitat puțin.
Și bine a făcut că nu m-a solicitat mai mult, după zece ore petrecute în redacție, duminică, nu mai aveam chiar toată creativitatea la mine :).
La prânz, Sorin a mâncat ultima porție din borșul de ștevie, iar eu am mâncat o pulpă cu cartofi prăjiți, adică jumătate din cina mea de sâmbătă, a treia zi a experimentului. Atât de frumoasă a fost ziua aia, cu bucurii atât de simple ca o plimbare prin parc și soare, cu bicicleta, încât nici nu prea mi-a stat gândul la mâncare.
Dar pentru cina din cea de-a patra zi am preparat unul dintre felurile pentru care chiar sunt recunoscută și știu că nu-s tocmai cea mai modestă când spun asta: hummus. Și o spun tocmai pentru că cei care au mâncat din hummusul meu (și-au mai mâncat hummus și-n multe alte părți, inclusiv la restaurante) spun că al meu este cel mai bun din București :).
Așa că hummus cu lipii a fost: o cutie de năut costă 3 lei, iar uleiul și condimentele au fost cele din dotare. Plus lipia, cina a costat 4 lei.
Concluzia zilei: Și astăzi am făcut o economie de 2,5 lei, iar adunată cu cea de ieri suma se ridică la 5 llei. Dar tot am o gaură în buget de 4,5 lei (din primele două zile). Cineva mă întreba de deserturi. Dacă voi reuși să redresez bugetul, poate încerc să improvizez ceva. Pentru că îmi dau seama că la această sumă un desert chiar e un lux. Și dacă îmi lipsește vreun aliment, acela e ciocolata. Măcar o pătrățica… 🙂
O sugestie:
după acest experiment, puteţi merge la un nivel superior; una este un efort individual, altceva este să-şi conjuge eforturile câţiva vecini, prieteni, rude; una este calculul: 5 lei / zi / persoană, alta este 5 × X × Y lei / X zile / Y persoane – veţi putea lucra cu un capital! puteţi cumpăra mai ieftin şi face provizii, puteţi gasi undeva în împrejurimile oraşului un om (o familie) gospodar cu grădină, care să vă aprovizioneze, sau orice alte idei care să poată aduce economie.
Voi merge la un nivel superior in sensul ca voi incerca sa prezint variante de meniu cu 10 lei pe zi, de persoana. Noi suntem doar doi si nu am cum sa fac experimentul actual pt mai multe persoane… dar sunt convinsa ca pragul de 10 lei pe zi de persoana e mult mai ok.
Nu musai dumneavoastră, ci poate din cei ce vă citesc să fie unii care să poată avea foloase din diverse feluri de a economisi, fără a face asta în detrimentul calității vieții; pentru că sunt sigur că, folosind resursa noastră cea mai prețioasă – gândul omului – putem găsi modul optim în care să armonizăm viața noastră cu mediul în care trăim.
extraordinar experimentul,da fa-l o lunga perioada si fa-ti si analizele dup-aia. succes
e o mica diferenta in a avea bugetul fix/strict 5 lei/zi.. si in a fi `suplimentat` financiar…caci, cine nu beneficieaza de o combinatie `financiara` cu o alta persoana in a face bugetul zilnic dublu nu prea isi permite sa dea 6 lei pe pulpe ( de exemplu ) ….
dar interesanta ideea experimentului ..
N-am urmarit cu foarte mare atentie tot ce-ati scris. Asta pentru ca i-mi faceti impresia ca va jucati. In nici un caz ce faceti dvs. nu este “viata cu 5 lei pe zi”, desi dvs. vreti sa lasati aceasta impresie.
Doar o singura intrebare : a-ti luat in calcul cheltuielile pentru a putea obtine produsele pe care le consumati. Sau ele aterizeaza de la sine in farfuria dvs. Dar care farfurie? pe ce ati cumparat-o?
daca nu ati urmarit cu mare atentie, probabil ca de aceea nu ati inteles. iar daca timpul dvs e atat de pretios, eu nu-mi permmit sa vi-l consum. daca veti citi inca de la prima postare, veti intelege, poate. multumesc.
In articolul de pe BBC autorul incearca sa traiasca cu o singura lira pe zi daca nu ma insel. Este destul de inventiv autorul….si chiar are niste ideii destul de bune….intre timp a ajuns si pe la un nutritionist care a fost impresionat de varietate si inca cateva lucruri dar tot acelasi nutitionist il avertizeaza ca numarul de calorii este destul de mic
Felicitari
Cred ca in ajutorul experimentului poate sa vina si o vizita la piata si la anumite magazine mai de cartier si ieftine…meniul vegetal poate sa ajute.
pai la un meniu de 10 lei pe zi (pentru ca suntem doi) imi permit sa cumpar din alta parte decat din piata si de la magazinele de cartier? 🙂 nu c-ar fi ceva rau. prefer oricand piata unui supermarket, mai ales primavarta, vara si toamna.
Problema cu experimentele astea e că sunt de scurtă durată. Ai putea la fel de bine să faci și greva foamei timp de o săptămână. Să ții însă regimul ăsta pe termen lung e altă poveste.