Vi s-a întâmplat vreodată să vă obsedeze un lucru încât să nu vă mai puteți gândi la nimic altceva? Ei bine, mie mi se întâmplă asta des cu mâncarea 🙂 . Dacă văd sau aud vreo rețetă sau o idee, dacă mă gândesc la o anumită combinație, dacă vreau să fac ceva, ei bine, mă scol și noaptea din somn. Cu rețeta următoare am avut la ce mă gândi vreo două zile dar, din fericire, măcar s-a petrecut pe lumină naturală 🙂 .

De cele mai multe ori, ideea în sine și tot procesul de preparare sunt mai importante pentru mine decât preparatul final. De fapt, e provocarea, e “călătoria”! Așa că de multe ori eu doar gust din ceea ce fac și-i las pe alții să se preocupe apoi de colăceii de pe șolduri. Însă nu asta s-a întâmplat cu acești dovlecei. Nu, nu! Aștia au sfârșit toți în farfuria mea.

În aparență, nu sunt decât niște banali dovlecei la tigaie. Dar combinația de arome și sosul fac din ei ceva care numai banal nu e. Eu am folosit dovlecei din aștia verzulii, de se găsesc pe toate tarabele, dar puteți folosi zucchini (dovleceii ăia verde închis), dovlecei galbeni sau orice altă culoare sau formă. Îi tăiați felii de jumătate de centimetru și îi sărați ușor. Nu-i curățați de coajă, acolo se află toate vitaminele.

Într-o tigaie nonaderentă puneți 2-3 căței de usturoi nou, tăiați mărunt, și îi căliți un minut în ulei de măsline, cât să înceapă să miroasă bine în bucătărie. Puneți apoi dovleceii și îi lăsați 3-4 minute, cât să se rumenească foarte ușor, dar să rămână tari, crocanți, făcuți al dente. La final puneți cimbru, mentă și încă vreo câțiva căței de usturoi tocați. Sare și piper negru și oțet sau suc de lămâie. Opriți focul, dar acoperiți tigaia și-i lăsați să se infuzeze cu toate aromele astea. Puteți folosi oregano, mărar sau pătrunjel, chiar și câteva roșii bine coapte, tocate. Dar eu am vrut doar câteva ierburi care să dea gust minunatului ulei de măsline extravirgin. Sunt foarte buni cu pâine prăjită sau cu pâine de casă, cu coaja groasă și crocantă!

Aceasta postare a fost publicata pe Eva.ro in data de 1 iunie 2012!