• 15 ardei bulgaresti rosii
  • 6-7 ardei rosii foarte iuti
  • 12-15 roșii cherry
  • 250 g zahar
  • 1 praf sare

Pentru unii, mai ales pentru cei dornici sa experimenteze (iar eu n-as refuza prea multe pe lumea asta), dulceata de ardei iute n-ar fi nimic ciudat. Ar fi cel mult o provocare. Daca m-as duce la mama si i-as propune sa guste, ar scuipa de trei ori in san. Dar poate o conving eu odată și-odată să iasă din tiparele ei de moldoveancă care nu poate fără borș pe masa si muraturi in camara :).

So, dulceata de ardei iute chiar nu e ceva ciudat. E o dulceata (nu un sos, nu un chutney). O dulceata picanta sau iute. Ce se poate face cu ea? Evident, n-o s-o mananci pe paine cu unt, alături de cafea. Desi, what the hell. Insă merge foarte bine in combinatie cu chestii sarate -asa cum merg foarte bine in combinatii sarate dulceata de fructe de padure (cu friptura sau vînatul) sau dulceata de ceapa (foie gras) – ca sa va dau doar cateva exemple.
Deocamdata, eu n-am testat dulceata de ardei decat cu vreo doua-trei feluri de branzeturi, dar banuiesc ca ar merge si cu un gratar de vita.

Și chiar daca eu m-am lalait cu reteta pana pe ultima suta de metri a toameni, vă promit c-o puteti face si voi daca mai ajungeti zilele acestea in piata. Pentru ca aveti nevoie de doua lucruri. Le ghiciti? 😀

Evindent, ardei iute. Eu am pus vreo 15 ardei bulgaresti, rosii (dupa cum bine stiti, ardei bulgaresti au foarte putina capsaicina, drept urmare sunt foarte putin iuti, uneori chiar deloc). Ideea e ca „inmagazineaza“ aroma de ardei iute. Apoi mai aveti nevoie de 5-6-7 ardei rosii foarte iuti. Dulceata trebuie sa fie cel putin picanta. Asta e limita de jos. In sus nu e limita. Si cum „Some Like It Hot“ (nu se poate să n-o iubiti pe Marylin), hot sa fie. La mine a fost foarte iute. Pentru că ardeiul iute este condimentul pe care eu l-as folosi in orice. Chiar si in dulceata, chiar si ca ingredient principal, dupa cum vedeti.

Curatati ardeii de seminte si nervuri (acum n-o să puteți scăpa chiar de toate semintele, dar nu e nicio nenorocire) si îi tocati in feliute subtiri. Apoi mai aveti nevoie si de 2-3 rosii medii, bine coapte. Sau 12-15 cherry. Tocati rosiile cuburi sau jumatati, apoi pe puneti in oala, alături de ardei. Adaugati 250 de grame de zahar si un praf de sare, apoi lasati totul sa fiarba la foc mic, ca la orice dulceatza.

Amestecati in ea din cand in cand, dar aveti grija sa pastrati focul mic. Spre final, dupa vreo 35-40 de minute, cand ardeii sa-u fiert si dulceata s-a ingrosat, puneti o lingura de otet balsamic (sau de otet rosu, in cel mai rau caz). O puneti apoi in borcane (borcanele, borcanse) si le sigilati.

Cum va spuneam, noi am mancat (pana acum) cu branza. E un antreu foarte bun sau un acompaniament extraordinar pentru un vin rosu. Iar combinatia de sarat-dulce-picant e foarte, foarte pe gustul meu. Am avut brânza maturata de oaie (de Horezu) si branza moale, Tomme din Pirinei. Pe ambele le gasiti in hipermarketurile Cora, Carrefour si in unele magazine Megaimage.

Eu cam atat am avut de zis. Iar voi grabiti-va la piata.
Incercati asa ceva acasa!