Capsunele sunt unele dintre fructele mele preferate, iar mie nu prea-mi plac fructele :). Insa si capsunele ma duc cu gandul spre copilarie, cand n-aveam nicio grija, niciun deadline, hai ca mai am un pic si-ncep sa sun ca-n reclama la iaurt usurel (apropo, toate produsele din seria aia sunt pline de arome, coloranti & Stuff. In plus, e foarte simplu sa-ti iei o sana simpla, sa toci cateva alune si sa pui o lingura de miere 🙂 )

Back to strawberries, mi-aduc aminte de randul de capsune pe care il avea bunica tocmai in fundul gradinii si din care șmangleam uneori desi fructele erau coapte doar pe jumatate.

Si mi-aduc aminte si de dulceata pe care o facea bunica (din capsune luate de la piata, ca productia proprie era mica), dulceata pe care o fierbea cu rabdare, la foc mic, in ceaun de tuci. Si se umplea bucataria de vara de un miros… I miss those times…

De cativa ani fac si eu dulceata: cu mai putina rabdare, in mai putin timp, din fructe mai putin sanatoase ca alea de acum 20 de ani. De obicei ma limitez la dulceata de capsune, insa anul asta sut hotarata sa fac for us & friends si de cirese, visine si mai ales de zmeura.

Am urmat pasii clasici: capsune (un munte de capsune cat muntele, adica vreo doua kilograme) si un kilogram de zahar.

Am taiat capsunele in bucati destul de mari si le-am pus la fiert cu zaharul, intr-un ceaun de tuci, of course (si am amestecat cu o lingura de lemn de fag, noua).

Anul asta am vrut ceva care sa arate mai fresh si sa aiba o textura mai de dulceatza, nu un terci casa sa bata inspre gem, asa ca le-am fiert mai putin (cam 45 de minute, in total), la foc mic si amestecand mai mereu.

Recunosc, am pus un pic de Gelfix, desi nu sunt adepta acestor “adjuvante”, dar sper sa ma desfat cu dulceata mea si la iarna 😀 Asta daca nu mi-o termina Sorin, care hapaie dulceata cu paine si unt sau cu lapte si fulgi de porumb (e mortala combinatia)…

Mai aveti timp sa incercati asa ceva acasa!

PS Sorin mi-a luat etichetele dar scrie urat de mana. Asa ca… analize this (adica me and my handwriting), dac-aveti talente de grafologi. Si spuneti-mi si mie cum sunt 😀

The Freak ShowThe Freak Show!