Săptămâna trecută, chiar înainte de weekend, visam io cu ochii deschiși cum o să mă bălăcesc din nou în piscină. Bine, am realizat instant că după piscină o să-mi fie foame, iar după foame o să vreau ceva dulce. Așa că am făcut un sondaj în redacție: „Credeți că perele și ciocolata merg împreună“? Răspunsul unanim a fost „Da!“.

Într-un final, deși eram setată pe treaba asta, am renunțat la ea, dar nu și la combinația fructe-ciocolată. Iar eu nu prea fac sacrilegiul de a „pângări“ ciocolata.

Așa că am ajuns în piața mea preferată, unde am găsit cele mai pipernicite căpșuni (ultimele de anul ăsta, acum puteti inlocui cu zmeura), dar cele mai bune pe care le-am mâncat eu în ultimii ani. Am mai găsit și niște piersici zemoase și așa a început să prindă contur o altă idee. Am definitivat planul după ce-am ajuns acasă și m-am mai holbat puțin prin dulapuri și sertare. A ieșit o prajitură cu blat crocant din fulgi de ovăz caramelizați, cu ganache de ciocolată și pandișpan cu fructe. Adică o combinație de crocant, cremos, pufos care pune la loc instant sutele de grame pierdute la piscină, dar îți pune și-un văl negru pe creier, de uiți de orice vină.

Mai întâi faceți un pandișpan după metoda asta, îl puneți timp de 10 minute în cuptor, la 180 de grade (foc mediu), apoi scoateți tava și presărați fructele: căpșuni și felii de piersici decojite am pus eu. Băgați din nou pandișpanul în cuptor până se coace, încă vreo 15-20 de minute.

Scoateți pandișpanul din tavă și-l lăsați să se răcească. Vă recomand să-l coaceți într-o tavă rotundă, de tort, cu pereții detașabili, în care veți și asambla prăjitura.

Următorul pas este să puneți bîntr-un vas nonaderent 150 de ml de sirop de arțar și să-l fierbeți până începe să se caramelizeze. Puteți folosi și zahăr brun sau chiar zahar alb (150 de grame). Când obțineți acest caramel, puneți în vas 3-4 linguri de fulgi de ovăz și 10-12 nuci pecan tocate (sau nuci obișnuite). Omogenizați compoziția, o mai lăsați un minut pe aragaz, apoi o turnați în tava rotundă de tort, în care ați pus în prealabil hârtie de copt. Nivelați compoziția pe toată suprafața și o lăsați să se răcească total și să se întărească.

Acum veți pregăti liantul, adică un ganache de ciocolată din 150 de grame de ciocolată neagră și 75-100 de ml de smântână lichida. Adică la lăsați la bain marie sau în cuptorul cu microunde până se formează o cremă lichidă de ciocolată, pe care o turnați peste blatul din fulgi de ovăz. Lăsați ganache-ul să se întărească puțin, apoi puneți în tavă al treilea strat: pandișpanul.

Probabil că pare complicat, dar e mai ușor de făcut decât mi-a luat mie să scriu acest text. Puțin miez acrișor, exotic, de fructul pasiunii va contrabalansa dulceața prăjiturii. Dar, on the other hand, puteți sări acest pas.

De cand am publicat eu aceasta postare pe Eva.ro, pe 6 iulie 2012, multe piscine supusu-m-au la febre musculare. Da’ nu credeti ca prajiturica asta si cam ot ce-i aici, pe blog, furnizeaza energie suficienta ca sa-ti pui inc-o data slipul pe tine si s-o iei de la capat? Cam asa…