Recent, m-am supus unui experiment ale cărui efecte mi-au fost nebănuite la început: „Cum se trăiește cu 5 lei pe zi“. Acesta a fost bugetul meu zilnic pentru mâncare, timp de o săptămână. De mâine, jurnalistul Florin Ghioca va intra și el într-un astfel de experiment. Iar dacă experiența mea a determinat un singur om să încerce să intre în pielea altor 1,4 miliarde care trăiesc așa zilnic, înseamnă că a fost mai mult decât un „moft“.

Diverşi oameni, de la jurnalişti la celebrităţi precum Ben Affleck, s-au alăturat campaniei „Live Below the Line“ şi au încercat să trăiască şi ei aşa cum o fac zilnic cei mai săraci oameni ai planetei (cu 1,5 dolari pe zi, o liră sterlină pe zi, 5 lei pe zi, în cazul meu).

Cum spuneam, efectele au fost nebănuite, iar concluziile şi învăţămintele preţioase. Dar ceea ce m-a bucurat cel mai tare a fost că am câştigat un „adept“, fără să îndrăznesc să sper sau să bănuiesc asta.

Florin Ghioca e jurnalist şi fotoreporter. Face presă de mai mulţi ani decât există unele televiziuni în România şi mi-a fost coleg la „Evenimentul Zilei“. Poate că „mecanismele“ sufleteşti care l-au determinat să facă şi el acest experiment, pe blogul lui, sunt aceleaşi. Dar eu cred că la el e mult mai mult.

Florin a fost de multe ori în zone calamitate, de unde s-a întors cu materiale, reportaje şi fotografii pentru care mulţi jurnalişti ar ofta cu o invidie mai mult sau mai puţin nuanţată. Florin a fost de câteva ori în Afganistan, unde a privit direct în ochi – în cei mai frumoşi ochi de copil – foamea, sărăcia, tristeţea, disperarea.

De aceea, eu cred că el chiar este îndreptăţit să facă acest experiment. Dintre mulţi oameni, el ar înţelege, probabil, cel mai bine aceste lucruri…

Florin va povesti zilnic experiențele sale pe blogul lui, iar la final, concluziile vă vor fi împărtășite și aici, pe site-ul meu. La final și Florin va dona banii economisiți în această perioadă în care a trăit cu un buget de 5 lei pe zi.

„Nu vreau să demonstrez nimănui nimic, nu vreau să impresionez pe nimeni și nu mă interesează dacă sunt văzut cu ochi buni sau nu. Vreau doar ca cei care vor citi postările mele zilnice să știe că sunt mulți oameni care trăiesc doar cu suma asta. Și nu le este deloc bine. Suntem printre țările care aruncă cele mai mari cantități de mâncare și nu e deloc OK. Veți fi martorii unui experiment. Nimeni nu va obligă să fiți de acord cu el. Am să încep acest experiment mâine, miercuri, 15 mai, și am să postez zilnic fotografii cu ceea ce gătesc și mănânc. Sper doar în susținerea sinceră a celor care văd în asta un demers normal. Oamenii ăia civilizați de afară o fac fără să dea lumea cu pietre. Noi putem oare?“, scrie Florin Ghioca pe blogul lui.

Iar dacă demersul lui va aduce încă un om, și-apoi încă unul și încă… voi zâmbi, căci normalitatea va începe să prindă contur.

[singlepic id=740 w=620 h=440 float=center]

Florin Ghioca la vernisajul expoziţiei Copiii războiului, o expoziţie cu imagini din Afganistan

Fotografia de deschidere este realizata de Florin Ghioca în Afganistan.