Astăzi a fost atât de frumos, încât ultima mea grijă a fost mâncarea. A fost singura mea zi liberă din săptămână – da, mâine lucrez, așa e, domnilor, într-o redacție – și am vrut să fur tot soarele. Drept urmare, plimbarea lungă, fețele vesele și mirosul de primăvară au fost hrana mea de azi. O parte din ea… Dar hai să continuăm experimentul „Cum se trăiește cu 5 lei pe zi“.
Trebuie să admit că am început ziua cu o greșeală: am sărit peste micul dejun. Mi se întâmplă foarte rar și pentru că mi s-a întâmplat azi văd un singur lucru bun în toată treaba asta: o economie. Și chiar și-așa, fără proteine și carbohifdrați, am avut destulă energie să cutreier aiurea străzile și-apoi Parcul Tineretului. Domnul de la vulcanizarea de vizavi a fost la fel de amabil cum e de vreo doi ani încoace, așa că nu mi-a luat leul oferit pentru că mi-a umplut roțile bicicletei cu aer. Încă o economie :).
După vreo câteva ore (ne)bune de hălăduială, am ajuns acasă. Și nici c-am fi putut avea un prânz mai bun ca borșul de ștevie de ieri. Prețul a fost calculat în bugetul zilei de ieri, așa că nu a costat nimic.
Și pentru că stăteam cam prost cu proteinele (aș vrea să înțelegeți că eu sunt o carnivoră, una cam feroce, care nu mai mâncase carne de două zile), seara a fost „dezmăț“. Culmea, cu o economie în buget.
După plimbarea de dimineață, în drum spre casă am cumpărat 4 pulpe superioare de pui, vrac. La un buget de 10 lei pe zi pentru două persoane trebuie să cauți cele mai ieftine soluții. Pui bio, pui de țară? Îmi vine să râd. Așa că am cumpărat 4 pulpe vrac. Au costat 6 lei. Și un kilogram de cartofi – 1,5 lei.
[singlepic id=733 w=620 h=440 float=center]
Asta a fost cina noastră: pulpe la cuptor (cu condimentele din dotare: oregano, rozmarin, busuioc, usturoi, chili uscat) și cartofi prăjiți (de asemenea cu uleiul din dotare, după cum spuneam la începutul acestui experiment). Și dacă n-aș fi avut chestiile din dotare probabil că n-aș fi supraviețuit nici două zile. Sau aș fi făcut-o, cu frustrări foarte mari…
Concluzia zilei: cheltuieli de 7,5 lei, am reușesc să remediez un pic bugetul depășit în primele două zile. În plus, a mai rămas și ceva mâncare, ceea ce înseamnă alte economii. Dar aș vrea să vorbesc puțin despre modul în care percep cititorii mei acest experiment. Nu e o joacă, nu e o glumă, nu vreau să demonstrez nimic, nu vreau să arăt că se poate trăi cu 5 lei pe zi, ci vreau să văd eu, pe pielea mea, cât de greu sau de ușor e, nu impun nimic, nu mă prostesc, nu mă răsfăț, nu cred că e cool. Cred că lumea ar trebui să privească acest experiment mai relaxat… Principala lui coordonată nu e cea socială, ci cea culinară. Și sper să nu fiu lapidată pentru asta.
Ah, da, si as fi crezut ca voi vedea mai multe reactii din blogosfera culinara.
e buna ideea ta,doar ca in blogosfera culinara nu se gandeste nimeni sa faca retete cu restrictii de pret ,cred ca fug cu totii cand aud de asa ceva :)) noi,cei din familia noastra,te urmarim cu interes ,asa ca,pentru noi,cititorii tai,continua experimentul 🙂 :*
voi face eu 🙂
super experiment. iti propun un nou experiment: sa traiesti macar un an si sa iti platesti toate darile cu salariul minim (aproximativ 560 lei), sa mergi in concediu, sa iti cumperi haine, incaltaminte, etc.
o zi faina!
Asta fac deja, domnule…
Eu stiu ca salariul minim este vreo 800-900 lei. Iar daca primesti doar 560 inseamna ca atat meriti, sau nu ai mai mult de 8 clase. Romanii in mare parte sunt un popor de lenesi,betivi,hoti, (epitetele pot continua),carora nu le place deloc sa munceasca. Iar cea mai mare “calitate” pentru multi dintre romani este aceea de a critica. Acei oameni care nu au facut mai nimic in viata lor, care nu au realizat nimic, aceia critica cei mai multi. Daca se facea un experiment cum sa cheltuim in fiecare secunda 100$, veneau alti “inteligenti” si spuneau ca lumea e sfidatoare. Popor de rahat asta suntem si ne meritam soarta, iar cei care chiar au doar 5 lei pt mancare/zi, MARE PARTE din ei (pt ca exista si un procent ff mic procent care indiferent ce ar face chiar sunt nevoiti sa traiasca cu acesti bani), chiar isi merita soarta
* “critica cel mai mult”
eu n-as trage concluzii despre care traiesc doar cu 5 lei pe zi… le este si asa destul de greu…
Inseamana ca nu stii nimic crazytown … salariul minim pe economie in Ro este in momentul de fata 700 lei brut. Dupa ce se scad retinerile pt bugetul statului salariatul ramane cu 530 lei in mana.
Sa fim seriosi…pt a manca o friptura cu carofi prajiti iti trebuie banii pt intretinere – vezi plata gazelor pt aragaz, vezi plata pt ulei pentru prajit, fiind seara ai aprins si lumina …care costa…daca stai in bloc ai si plata pentru partile comune (lift, lumina pe scara, cota plata salariu administrator, femeie de serviciu, cenzor, cota parte alte cheltuieli- papetarie, becuri, ..)plus plata intretinerii fct de suprafata locativa ….deci las-o balta – se poate manca doar cu 5 lei, nu se poate trai -pt ca sunt alte cheltuieli conexe pe care nu le-ai luat in calcul; Nu astepta saptamana mare sau chiar Pastele sa faci pomana unuia care nu are nici macar 5 lei fa-o in fecare zi cu banii asa zis economisiti ( de ce nu si mai multi) pt ca un proverb arab spune ca esti bogat atunci cand vecinul tau este bogat, cand ai, trebuie sa daruiesti pastrand pentru tine strict necesarul.!!!
am spus de la bun inceput ca acest experiment se refera strict la mancare.
in final un blog dragut in atitudini. deci cum traiesc eu: fructe de la cat II (daca sunt juma de pret), linte de 5 ron/kg, paine de casa (2ron faina, 0.2ron drojdie la pachet, 0,3 ron tarate – iese la 1.3 ron painea aromata), ceapa cat incape.
apropo, de la pulpe la bax o prietena s-a umplut de noduli, i-au scos intestinu.. acu tine regim si traieste. (daca tot vorbim de trasabilitate, …de la vrac i se trage probabil)
Da, puiul asta e plin de hormoni. Dar in cadrul acestui experiment am vrut sa ma apropii pe cat posibil de un meniu al unui om care supravietuieste cu 5 lei pe zi. Iar in acest buget, din pacate, nu se pune problema de ton la gratar sau vita in sange….
succes, nu uitati si de salate. Varza alba si ceapa de anul trecut ofera la bani putini un aport bun de vitamine.
de obicei mancam constant salate si nici in cadrul acestui experiment nu le ocolim. Multumesc de sfat.
prajeli, alimente din magazin si gatita prost , combinarea alimenteleor gresita etc. pune economiile deoparte ca va trebuie sa le dai pe medicamente desi aia ar fi o greseala si mai mare
Domnule, credeti ca cei care traiesc cu 5 lei sau cu 1,5 dolari pe zi isi permit sa faca nazuri? Oricum, la acest buget, cartofii prajiti cu friptura sunt un soi de delicatesa pe care, din calculele mele si-ar putea-o permite de cel mult doua ori pe luna. De obicei, noi mancam cartofi prajiti sau prajeli mai rar de o data pe luna, doar cand ne biruie pofta :). Daca o sa aveti rabdarea sa rasfoiti un pic blogul, veti vedea ce mananc si ce tip de preparate promovez. Mwultumesc.
Ti-as sugera sa intrebi, daca n-ai facut-o inca, pe cei care chiar au bugetul asta: pensionari, familii cu copii multi, etc cum gatesc cu bani putini.
Am senzatia ca nu combina cartofii cu friptura, ceea ce oricum nu este sanatos.
Ori mananca cartofi, de obicei mancarica, ori fac o mancarica de carne.
De asmenea mamaliga in multe familii tine loc de paine.
da, asa e, cel mai probabil, multi ar fi optat pentru o tocanita, ar fi fost mai spornica.asa mi-a sugerat si sotul meu, dar nu l-am ascultat. 🙂 printre altele, una dintre provocarile acestui proiect mi se pare creativitatea. nu c-ar presupune mare creativitate cartofii prajiti cu friptura 🙂
daca esti mai curatel poti sa traiesti foarte usor fara sa cheltuiesti mai nimic pe mancare… te duci la cimitir si sunt o gramada de oameni care fac pomana pentru cei dusi…
Stimate domn, acest experiment nu presupune chiar extremele. Ce se intampla in alte tari unde oamenii traiesc sub limita saraciei, cu 1,5 dolari pe zi, tari in care nu exista obiceiul de a se face pomeni?
Mi se pare un experiment foarte interesant sincer,insa nu stiu cat de aproape de adevar este.Cei din Africa(Ethiopia,Ghana,Zimbabwe,mahalalele Indiei,Guangdong etc)nu isi permit luxul de a gati asa de variat.Ma amuza faptul ca unii din cititorii blogului vorbesc despre aport caloric,proteine si grasimi in retetele pe care le postati.Atunci cand nu exista resurse omul apeleaza la legea naturala de prezervare si traieste indiferent de conditiile in care se afla.Mult succes cu acest experiment!Ma bucur ca mai exista oameni ca dvs care folosesc empatia in aceasta lume plina de consumerism.
la sfarsitul experimentului voi trage concluziile, am mai spus. e clar ca 5 lei (sau 1,5 dolari pe zi, limita din campania Live Bewlow the Line, de unde am preluat ideea) au alta valoare la Bucuresti si alta la Sascut. Asa cum suma de 1,5 dolari are o valoare la new York si alta la Mumbai… Sunt multi factori la care trebuie sa ne raportam. La inceputul experimentului spuneam ca voi INCERCA sa intru in pielea acestor oameni… Multumesc pt sustinere.
@Coraline: stiu ca e amuzant sa vorbim despre elementele nutritive din mancare aici…dar conteaza si ele. Sau ma insel? :))
@Le chef: aveti dreptate, o perspectiva mai relaxata nu ar strica…