Mă apropii de finalul experimentului „Cum se trăiește cu 5 lei pe zi“. Când m-am gândit să mă provoc pe mine însămi la așa ceva, n-am bănuit că voi strârni atâtea reacții. Toate importante, toate cu adevarul și „viziunea“ lor. Și pentru că nu-mi place niciodată să las lucrurile neterminate, voi duce până la capăt acest experiment, chiar dacă el durează numai o săptămână. Ieri a fost ziua a cincea.

La începutul experimentului „Cum se trăiește cu 5 lei pe zi“ chiar nu știam la ce să mă aștept. Știam că mă va scoate din zona mea de confort, dar nu știam cât de mult mă va afecta. Ce am observat până acum este că oamenii au o mare capacitate de a se adapta. Probabil se numește instinct de conservare :).

Așa se face că eu, care nu credeam – sau nu voiam – să las să treacă nicio zi fără carne (poate chiar și de două ori pe zi), am avut doar trei mese cu carne în acest experiment. Și carne în porții mici.
În cea de-a cincea zi ne-am luat proteinele din fasole, un aliment care poate înlocui cu succes carnea din punct de vedere al aportului nutritiv. În plus, mie chiar îmi place fasolea.

Așa că la prânz iahnie de fasole am avut. Cu multe verdețuri, mărar și pătrunjel, c-ar fi păcat să nu profităm de ele. Un kilogram de fasole în piață costă 6 lei, dar pentru că fasolea chiar își dublează sau triplează volumul când e preparată, jumătate de kilogram a fost suficient pentru două persoane. Costul: 3 lei. Restul legumelor (ceapă verde, morcov) și al verdețurilor de care am avut nevoie pentru fasole: 2 lei. Întregul preparat (peste 4 porții, deci două mese) a costat 5 lei.

Cina a fost și mai simplă: spaghete AOP. Adica spaghete aglio, olio e peperoncino (usturoi, ulei, ardei iute uscat). Unele dintre cele mai bune paste, geniale în simplitatea lor. De fapt, eu sunt convinsă că acest preparat, ca multe altele din Italia, chiar e născut din sărăcie și din dorința de a nu irosi nimic. Însă repet: e genial în simplitatea lui. Pastele, jumătate de cutie: 2 lei. (Aveam celelalte ingrediente în casă).

[singlepic id=735 w=620 h=440 float=center]

Am uitat de micul dejun, care a constat în câte două mere pentru fiecare, așa cum mi-a sugerat o cititoare. Un kilogram de mere românești, în piață, costă 3 lei. Patru mere înseamnă cam jumătate de kilogram. Costul micului dejun: 1, 5 lei.

Concluzia zilei: Din cei 10 lei alocați pentru meniul zilnic (suntem 2), am folosit doar 8,5 lei. Cred că am reușit să aduc bugetul depășit pe 0 :).