• Pentru chiftele
  • 300 g năut uscat, boabe
  • 1 legatura ceapă verde
  • 4 catei usturoi
  • 1/2 lingurita coriandru macinat
  • 1/2 lingurita chimion macinat
  • 1/2 legătură pătrunjel verde
  • 1/2 legătură coriandru verde
  • sare, piper
  • ulei pentru prajit
  • Pentru sosul tahini
  • 3 linguri pasta susan (tahini)
  • 4 catei usturoi
  • sucul de la 1 lămâie
  • 150 g iaurt grecesc
  • 2 linguri ulei de masline
  • sare, piper
  • Pentru servit
  • lipii
  • salate diverse
  • sumac

Atunci când un carnivor înrăit mi-a spus că i-au plăcut mai mult chiftelele falafel decât cele din carne (ambele consumate la aceeași masă), am știu că am făcut ceva bine pe lumea asta :). Unul dintre preparatele iconice din bucătăria orientală, falafelul devine popular și în România, dar nu pe cât ar merita. Așa că m-am gândit să-i fac puțin PR.

Preparatul e simplu: chiftele de năut, pită sau lipie, salate, sos de iaurt cu tahini (sos din semințe de susan). Savoarea: incomensurabilă.

Pentru patru porții de falafel (aproximativ 20 chifteluțe) aveți nevoie de 300 de grame de năut uscat, boabe, pe care îl puneți la înmuiat peste noapte.

Aici drumul se desparte în două cărări: puteți fierbe sau nu năutul înainte de a-l mărunți în blender. Eu prefer să-l folosesc doar înmuiat în apă, fără să-l mai fierb, dar chifteluțele vor avea o textură diferită, ușor gumoasă (rețeta originală nu presupune fierberea).

Puneți năutul în blender cu ceapa verde, chimionul măcinat, coriandrul măcinat, usturoi, pătrunjel verde, coriandru verde, sare și piper.

Mixați până obțineți o pastă omogenă. Transferați compoziția într-un castron și adăugați treptat făina, astfel încât aluatul să se lege. Cu mâinile umezite în apă rece, formați mici chifteluțe, pe care le prăjiți în baie de ulei, la foc mediu, până se rumenesc.

Pentru sosul de tahini, mixați într-un blender pasta de susan (tahini), cu apa rece, usturoiul și sucul de lămâie. Veți obține un sos aerat și cremos. Îl transferați într-un bol, adăugați iaurtul, uleiul de masline și condimentați cu sare.

După ce ați făcut chiftelele de năut, nu vă rămâne decât să asamblați minunea, într-o pită (se găsește în supermarketuri) sau într-o lipie: salate (varză albă sau roșie tocată, morcov ras, castravete, frunze de pătrunjel, frunze de salată verde, roșii, ardei iute, sumac etc) și cel mai bun sos de iaurt cu tahini.

Încercați așa ceva acasă & share if you care!