• jumătate de cutie de paste
  • 3-4 rosii bine coapte
  • o mana de frunze de busuioc
  • ulei de masline
  • usturoi
  • sare, piper, ardei iute (optional)
  • parmezan (optional)

După ce am căutat busuioc verde prin piață aproape o săptămână și n-am gasit decât niște tentative de buruieni semiuscate, am intrat în panică. Cum să mă despart de iarba care mi-a făcut viața mai bună în ultimele luni? 🙂 S-a dus vara, gata roșiile mele, adio busuioc, s-a terminat și menta (aia chiar s-a teminat)!

Dar când l-am găsit la o precupeață pe tarabă, mi-a mai venit sufletul la loc, măcar pentru înc-o săptămână. Chiar dacă a costat dublu față de astă vară. Așa că, „blindată“ cu roșii și busuioc – nu, n-am făcut caprese, dacă vă vine să credeți 😀 – ci unele dintre cele mai simple, dar mai gustoase paste.

Eu fac spaghetele astea de cel puțin 3-4 ori pe lună în timpul verii, când ce iei din piață ajunge imediat pe masă. Asta e frumusețea acestui fel: ingrediente simple, proaspete și de calitate, transformate rapid, cu rezultate spectaculoase.

Cât timp fierb pastele (7-9 minute, aveți timpul pe cutie), puteți prepara sosul. Căliți în ulei de măsline extravirgin de calitate 2-3 căței de usturoi. Un minut, nu mai mult. Adaugați apoi cele mai zemoase roșii tăiate în bucăți mari. Unii le curăță coaja,dar eu nu mai fac asta, acolo sunt toate vitaminele. Când roșiile s-au înmuiat (în vreo 3-4 minute), asezonați cu sare și piper negru măcinat, poate și un praf de chiliu sau ardei iute roșu, tocat. Peste încă 2 minute puneți o mână de frunze de busuioc proaspăt, apoi „aruncați“ înăuntru și pastele.

Luați vasul de pe foc, dar mai lăsați spaghetele un minut în sos, să-și tragă toate aromele, să se îmbibe cu sucul roșiilor și cu uleiul de măsline. Când le mâncați le stropiți cu încă puțin ulei de măsline și mai puneți niște busuioc și parmezan ras. Eu am sărit ultima parte, că prea-mi fusese poftă de gustul răcoritor al busuiocului.

Aceasta postare a fost publicata pe Eva.ro in data de 11 septembrie 2011.