Mancare pentru proletarii britanici, pentru hamalii din port sau doar pretext pentru pinturile de bere nefiltrata ce aveau sa urmeze, pestele cu cartofi prajiti inca fascineaza si cele mai pretioase papile gustative, ba chiar cultura pop, as indrazni sa spun. Si ca sa va dati seama de importanta pe care i-o acorda britanicii, in UK exista 8.000 de restaurante specializate in fish & chips si doar 1.000 de restaurante Mc Donald’s.

Ma-ntreb insa cum o sa mai fie vandut si consumat atunci cand o sa dispara printul, pentru ca asa cum arabii au “renegat” tacamurile, putini englezi pot concepe un fish & chips mancat altfel decat de pe un ziar imbibat cu ulei :). Dar asta e in lumea civilizata, pentru ca noi, in Romania, folosim farfurii (sesizati ironia, I hope).

Codul e pestele ideal pentru acest fel de mancare, asa ca asta am luat si eu: fileuri de cod alb, proaspat. Aluatul pare un pane comun, la prima vedere, dar cum inseala aparentele! Pe langa ou, faina si sare contine bere si-asa devine aromat, aerat si pufos.

Bucatile mari de peste se dau prin aluatul preparat din doua oua, 3 linguri de faina si jumatate de cutie de bere si se prajesc in baie de ulei pana devin aurii si capata o crusta crocanta. Cartofii se prajesc si ei in ulei, taiati in felii lungi si groase de 1 centimetru. Si pentru ca munca in port era grea, britanicii au mai pus langa fish&chips si niste piure de mazare. Eu am preferat doar lamaia, fara apa plata :D. Dar pestele si cartofii imi plac la fel de mult si stropiti cu otet, asa cum ii mananca traditional englezii.  Chiar daca ii mananc in Bucuresti, din farfurie :).

Incercati asa ceva acasa!