• 2 dovlecei sau zucchini medii
  • un ou
  • 3 linguri de faina
  • 100 de ml de lapte
  • sare, piper alb
  • unt

Dovleceii sunt unele dintre legumele mele preferate. Și zucchini, adică dovleceii aceia cu coaja de un verde închis și semințe puține. Și zău că i-aș mânca aproape zilnic, mai ales vara. Însă acum un kilogram de dovlecei (importați din țări în care oamenii care n-au auzit niciodată de balegă ca îngrășământ natural, ci doar de hormoni și pesticide) costă cam cât unul de carne. Și-atunci, soarta însăși mă pune în fața faptului împlinit. Nu ma urâți ca-s carnivora :D.

Însă un flan de dovlecei tot am făcut. Evident, ca garnitură la un piept de pui la grătar. Am avut un dovlecel mediu și un zucchino (cam 500 de grame au avut împreună). I-am spălat și le-am tăiat doar capetele, atât. Eu nu le curăț niciodată coaja. I-am dat pe răzătoarea mare, am pus vreo 3 linguri de făină, un nou mare și jumătate de pahar de lapte. Am omogenizat totul, până am obținut un fel de aluat moale, care curgea. Am condimentat cu sare și piper alb, apoi am pus totul într-o tavă nonaderentă, unsă cu unt, pe care am băgat-o în cuptorul bine încălzit. Eu am vrut să se simtă mai bine gustul dovleceilor, însă puteți obține o variantă îmbunătățită dacă adăugați în compoziție parmezan sau cașcaval ras.

Am lăsat tava în cuptor 20-35 de minute, la foc mediu (170 – 180 de grade), până când flanul a prins o crustă rumenă. Apoi am rezistat cu greu pe lângă el încă vreo 10 minute, înainte să-l tai. V-am spus că flanul a fost o garnitură pentru friptură. Ce a mai rămas a fost însă prânzul meu a doua zi, la serviciu, și vă spun drept că e extraordinar și rece, și fără friptură alături.. Iar eu sigur nu o să aștept vara ca să fac următorul flan.

Aceasta postare a fost publicata pe Eva.ro in data de 29 ianuarie 2013.