• jumatate de kilogram de faina
  • 25 de grame de drojdie proapătă (un cub)
  • 200 de ml de apa sau lapte
  • 3-4 linguri de ulei de măsline
  • o linguriță de sare grunjoasă
  • o linguriță de zahăr
  • roșii uscate conservate în ulei de măsline,masline
  • ierburi aromatice

Încă nu e vară, dar ceva se simte în aer. Vorba unui cunoscut. „E plin wall-ul meu de Facebook de anunțuri: miroase a primăvară, mioroase a ghiocei, miroase a grătar“ 😀 . De mâine încolo nu vom mai mirosi decât frigul, dacă e să ne luăm după prognoze. Dar o fată poate să viseze, nu?

La vară, la roșii coapte și zemoase, la ierburi aromatice. Însă o fată prevăzătoare are întotdeauna niște roșii uscate și niște ierburi la fel de uscate. Așa că nu mai e nevoie decât de puțină poftă de focaccia, pâinea cea mai aromată a italienilor.

Mai întâi, am dizolvat 25 de grame de drojdie proapătă (un cub) în 200 de ml de lichid cald (100 de ml de apă, 100 de ml de lapte, le puteți combina sau puteți folosi doar unul dintre ele). Am adăugat apoi 3-4 linguri de ulei de măsline, o linguriță de sare grunjoasă, o linguriță de zahăr, roșii uscate conservate în ulei de măsline și aproximativ jumătate de kilogram de făină specială de panificație (de tip 550 sau 650). Am omogenizat aluatul și l-am frământat până a devenit elastic și s-a dezlipit de pe mâinile mele și de pe pereții vasului, apoi l-am lăsat să crească o oră, la căldură.

După ce a crescut, l-am mai frământat 15-20 de secunde, apoi l-am pus într-o tavă cu hârtie de copt și l-am întins/aplatizat cu mâinile. Apoi am făcut mici adâncituri cu degetele din loc în loc, peste care am picurat apă, apoi am stropit cu ulei de măsline. Apa, fiind mai grea decât uleiul, are rolul de a păstra adânciturile acelea specifice focacciei. Am presărat apoi sare de mare de Guerrande, am pus măsline negre și firișoare de rozmarin. Înainte de a pune focaccia în cuptorul bine încins, am mai lăsat-o să crească încă 10 minute în tavă. A stat apoi 20 de minute în cuptor, la foc mediu (170-180 de grade).

Pâinea asta aromată a fost cina mea din seara aceea, nu am mai avut nevoie de nimic altceva, dar o puteți combina cu brânzeturi, mezeluri fine sau somon afumat.

[singlepic id=706 w=620 h=440 float=center]

Aceasta postare a fost publicata pe Eva.ro in data de 5 februarie 2013.