• 250 de grame de paste proaspete
  • 250 - 300 de grame de branzeturi: cascaval, gorgonzolla, emmentaler, parmezan, mascarpone, mozzarella, roquefort, mimolette, chedar
  • sare, piper, ulei de masline

Sunt convinsă că multora dintre voi le plac foarte mult pastele, dar dacă v-ar înttreba cineva câte feluri cunoașteți ați putea numi 10? Cinci? 🙂 Ei bine, există peste 310 feluri (forme) de paste, care în Italia au peste 1.300 de denumiri, în funcție de regiune.

Indiferent de formă sau nume, trebuie să recunosc că preferatele mele sunt pastele proaspete, iar dintre acestea iubesc tagliatellele și gnocchi. Iar atunci când nu le prepar chiar eu, prefer să le cumpăr de la raioanele cu paste proaspete din supermarketuri, căci unele magazine stau destul de bine la capitolul acesta.

Și cum obsesia mea pentru brânză e binecunoscută, m-am gândit s-o multiplic de patru ori în niște fusilli ai qautro formaggi. Fusilli sunt pastele acelea scurte și spiralate, iar mie mi se pare că au forma perfectă pentru a fi îmbrăcate într-o „mantie“ mătăsoasă și fină de sos de brânză.

Am găsit fusilli proaspete, așa că treaba a mers foarte repede. Le-am fiert în apă clocotită vreo de 5-6 minute, timp în care am făcut sosul de brânză, din patru tipuri de brânzeturi, însă nu am apelat la combinația clasică. Eu am folosit brânză de maasdam (un soi de emmentaler), mascarpone (încă persistă dilema dacă e brânză sau smântână), gorgonzola și mimolette (o brânză franțuzească, cu o aromă intensă, o brânză creată pentru Ludovic al XIV-lea).

Am pus într-un vas nonaderent, pe aragaz, două linguri de mascarpone, apoi cam 50 de grame din fiecare tip de brânză (gorgonzolla sfțrîmată), mimolette și maasdam date pe răzătoare. S-au topit imediat și au format un sos cremos, în care am „aruncat“ pastele fierte, împreună cu 2-3 linguri din apa în care au fiert. Da, asta se numește o cină extrem de gustoasă preparată în 10 minute.

Aceasta postare a fost publicata pe Eva.ro in data de 2 iulie 2013.