• Pentru clătite
  • 2 ouă
  • 100 g făină dovleac
  • 100 g făină de grâu
  • 1 praf de sare
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 200 ml lapte integral
  • 100 ml apă minerală carbogazoasă
  • Pentru topping
  • 6 ouă
  • 200 g gouda, emmentaler, cașcaval, tilsit, chedar (sau altă brânză care se topește)
  • Sare, piper

Fantastica bucătărie franceză include nu doar dish-uri elaborate în bucătării cu stele Michelin, ci și preparate mai simple, savurate în târguri culinare, chiar și la sute de ani de când au fost inventate. Galette, căci despre ea vreau să vorbesc, poate fi atât o plăcintă, o tartă, cât și o clătită.

În trecut se servea chiar și la mesele regale, celebra Galette des Roi, despre care v-am vorbit aici, dar azi e mai degrabă o clătită savuroasă cu diverse toppinguri.

Combini făina de dovleac cu făina de grâu, adaugi gălbenușurile, sarea, laptele, uleiul de măsline, apa minerală cu bule și mixezi până obții un aluat omogen. Separat, bați albușurile spumă și le încorporezi ușor în compoziție.

Într-o tigaie cu diametrul mare (25-28 cm), antiaderentă, bine unsă cu un șervețel îmbibat în ulei, pui o cantitate mică de aluat, astfel încât să rezulte o clătită subțire. E important ca foaia să fie subțire, întrucât o veți coace pe o singură parte și nu vreți să rămână crudă în interior. După aproximativ un minut, pui un ou în mijlocul foii, presari brânză rasă (cascaval maturat Tilsit, am folosit eu), condimentezi cu sare și piper proaspăt măcinat. Împăturești marginile clătitei spre interior, astfel încât să aibă o formă pătrată. Lași la foc mic până ce oul este făcut. Evident, după preferință poți pune ce toppinguri dorești: jambon, cârnăciori uscați feliați subțire, brânzeturi cu mucegai etc.

Încercați așa ceva acasă!