• 400 g aluat foitaj
  • Pentru crema frangipane:
  • 3 oua (150-160 g)
  • 150 g migdale măcinate fin
  • 150 g zahar alb
  • 150 g unt
  • seminte de vanilie
  • un praf de sare

Au trecut si Sarbatorile astea, iar colesterolul face prin venele noastre ca un slot-machine atunci cand castigi la cazino. Si n-am “castigat” decat vreo 3 kile :). Asa ca, pentru o vreme, vom mai manca imparateste o data pe saptamana. Nu de alta, dar trebuie sa slabim ca sa avem ce pune la loc de Paste. Dar am incheiat in forta cu un ospat regal, cu borș de cocoș de țară și galette des rois. Adica o prajitura tare, tare bună, pe care francezii o mananca astazi, pe 6 ianuarie.

Daca la noi azi e Boboteaza, catolicii celebreaza Epifania. Adica ziua in care cei trei magi (regi) au venit cu daruri la pruncul Isus. De aceea asceasta plăcinta/prăjitură se numește plăcinta regilor. De asta, dar si pentru ca regii Frantei o aveau pe masa la ospetele lor.

Gallete e o placinta din foitaj, cu diverse umpluturi, in functie de regiune. Dar eu am ales varianta cel mai des intalnita, cu crema frangipane (adica o crema din unt si pudra de migdale). Prajitura, in sine, se face extrem de usor.

Pentru o galette mare (traditional se face una mare, rotunda) aveti nevoie de un pachet de foietaj. Eu il cum,par si cumpar Morarita, e aluatul cu cei mai putini aditivi si E-uri. Pentru crema frangipane aveti nevoie de 3 oua si de cantitati egale de migdale crude, măcinate fin in blender (125 de grame), zahar alb (125 de grame) si unt (125 de grame). Pe toate acestea le mixati pana devin o crema. Puteti adauga seminte de vanilie si un praf de sare.

Intindeti crema frangipane intr-un strat egal, pe una dintre foi, in forma de cerc. Ungeti marginile foii cu ou batur, puneti cealalta foaie, presati aluatul in jurul cremei, apoi decupetati colturile pentru a obtine prajitura in forma rotunda. Eu am ales sa fac doua galette mai mici, de forma patrata.

Apoi, cu un cutit foarte ascutit, crestati placinta in forma de raze. Sau in alta forma, daca aveti idei. O ungeti cu ou batut si o puneti in cuptorul incins, la foc mediu (180 de grade), timp de 35-40 de minute, pana creste si se rumeneste. Deoarece crema e pe baza de unt, iar foitajul e si el cu unt, va recomand s-o mancati calda. Nici nu mai conteaza cate miliarde de calorii are. Incheiati Sarbatorile ca niste regi, boss :).

Incercati asa ceva acasa!