Nu ma omor dupa bucataria chinezeasca, insa sunt vreo doua-trei feluri pentru care as lua avionul ca sa le mananc… made in China. Taieteii de orez si galustele/coltunasii/dumplings/dim sum sau cum mai vreți să le spuneți sunt doua dintre ele. Asa ca astazi am ajuns la jumatea calatoriei si stationez putin in China in episodul 25 din Ocolul Pamantului in 50 de retete, pentru niste incredibil de bune si de simple galuste umplute cu carne de porc.
Reteta in sine nu da batai de cap nici macar unui incepator, singurul dezavantaj e ca o sa va ia ceva timp pana faceti aluatul, pana modelati micile foi in care veti pune umplutura de carne. A, da si o bucatarie plina de faina :).
Pentru aluat aveti nevoie de doua cani de faina alba, o cana de apa rece, putina sare. Le amestecati pana se omogenizeaza si framantati pana obtineti un aluat elastic, pe care il lasati jumatate de ora/o ora inainte de a-l modela. Intre timp, faceti umplutura: 300 de grame de carne de porc tocata (pulpa am folosit eu), 2 cepe verzi tocate, putin ghimbir tocat foarte marunt, sare, piper, 1-2 linguri de sos de soia, cateva picaturi de ulei de susan.
[singlepic id=496 w=620 h=440 float=center]
Modelati aluatul sub forma unui carnat si il taiati apoi in bucatele de vreo 2 centimetri, din care faceti niste bilutze. Stiu, suna mai degraba a gradinita si plastilina, dar asta-i bucataria. O joaca.
[singlepic id=495 w=620 h=440 float=center]
Intindeti bilutele astea cu ajutorul unui facalet si ar trebui sa obtineti un disc cu diametrul de vreo 8-10 centimetri. Puneti in centru o lingurita de carne tocata. Acoperiti umplutura cu o jumatate din aluat, astfel incat sa obtineti un semicerc, apoi presati marginile ca sa sigilati galusca.
[singlepic id=500 w=620 h=440 float=center]
[singlepic id=497 w=620 h=440 float=center]
Dumplingsurile se fierb in aburi, la steamer, 15-20 de minute. Eu le-am facut in steamerul electric. Nu am avut un steamer de bambus si inca ma mai gandesc daca-mi voi cumpara sau nu, pentru ca toate cotloanele casei mele sunt pline de vase, vasulete, aparate si multe alte chestii pe care le folosesc foarte rar.
Galustele astea se mananca foarte fierbinti, cu sos de soia, sos dulce-acrisor, sos picant sau otet chinezesc. Ma rog, cu ce va place.
[singlepic id=499 w=620 h=440 float=center]
Incercati asa ceva acasa!
colțunași din ăștia face și mama, nu știam că-s chinezești. eu mă omor după alte chinezisme, picanterii, sosuri chestii. dar buni și colțunașii 🙂
numa frunza de mușcată nush dacă e comestibilă, totuși 😉
@Dollo,
ei, si bunica facea, da’ mai mult pe stil de pirosti rusesti, cu branza si smantana, iar aluatul sigur avea si ou in el. mai degraba umplutura duce spre China, pentru ca are ghimbir, sos de soia si ulei de susan. si stilul de gatit, la abur. iar muscata aia are rol decorativ si in farfurii, nu doar pe balconul meu, dupa cum ai reusit (sau dupa sau nu?) sa vezi pe ploaia aia 🙂
Se pot fierbe si in apa bine-mersi. Lasi apa sa dea in clocot, arunci coltunasii inauntru si ii lasi pana se ridica la suprafata apei (dureaza cateva minute). Dupa care, daca ai chef de ceva mai hardcore, ii arunci in wok, cu o lingura de ulei si-i rumenesti oleaca. De obicei se prajesc pe o singura parte.
eh, am zis si io ca prima data sa-i fac ca la carte. pardon, ca la abur ::D