Pe ultima suta de metri a prunelor din toamna asta, am gasit in piata unele bine coapte, de un vânăt-plumburiu, foarte dulci si aromate. Moi, insa nu storcite. Perfecte pentru galustele cu prune, desi pentru mine forma suprema a acestui desert e cea cu gem de prune.
Insa nu s-a plans nimeni nici de data asta :).
Pentru o familie care nu glumeste cu mancarea 🙂 e nevoie de o portie sanatoasa de aluat, din care rezulta cam 15-17 galuste.
Un kilogram de cartofi fierti in apa cu putina sare se paseaza bine, apoi se amesteca cu un ou mare, 150 de grame de gris, 150-200 de grame de faina. Atat de simpu e aluatul din care se formeaza bilute, care se aplatizeaza, iar in mijloc se pune o pruna din care s-a scos samburele. Pruna se inveleste in aluat, se formeaza sfera si gata galusca. Mai faceti inca vreo cateva, apoi le puneti la fiert, direct in apa clocotita, unde vor sta cateva minute. Dupa ce se ridica la suprafata, le mai lasati sa clocoteasca 2-3 minute.
*Tip: ar fi indicat sa alegeti prune de aceeasi marime, ca sa puteti forma galuste egale, asa incat sa nu fiti nevoiti sa le fierbeti pe unele mai mult decat pe altele sau, mai rau, sa aveti surpriza ca unele sa fie cam crude.
In timp ce galushtele fierb, pregatiti “glazura”, partea care “face” toata galusca. Incalziti intr-o tigaie de teflon cateva linguri de ulei si putin unt si adaugati 7-8 linguri de pesmet, 4-5 linguri de zahar si scortisoara macinata. Eu una mai multa, pentru ca scortisoara+prune=love.
Lasati tigaia pe foc mic vreo 2 minute, amestecand incontinuu, pana cand ingredientele formeaza un amestec omogen. Intre timp galustele ar trebui sa fie fierte, asa ca dupa ce le scurgeti fooooarte bine, le puneti in pesmet si le “tavaliti” bine p-acolo. S-ar putea sa friga un pic, mai ales daca faceti operatiunea asta cu mainile goale, ca mine.
Ideea e ca tre’ sa va miscati repede si sa acoperiti galustele cu pesmet cat inca sunt calde.
Le aranjati pe-o farfurie si treceti la transa a doua. Sau va opriti un pic si mancati. Asa, fierbinti si cu mainile goale :).
gombotzi adica
am auzit si eu cuvantul asta de curand, dar nu.:P. galuste cu prune 🙂
Si mie imi plac foarte mult galuestele cu prune. Dar cum le faci pe cele cu gem prune?
@ anca exact ca pe astea, numai ca in loc de pruna pui in mijloc o lingurita de gem sau de magiun. conditia e sa fie tare, sa nu curga. apoi formezi galusca foarte repede. am uitat sa scriu un alt pont: e bine sa-ti umezesti mainile la fiecare galusca, sa nu se lipeasca aluatul de degete.
si eu le-am cunoscut ( acum 40 de Ani in Romänia ) ca si Gäluste cu Prune.
Tare fain ti-au iesit.
Mai este si o Rezetä din Aluat cu Drojdie din Boemia. incä tare bunä..
Gourmand
@ gourmand danke 🙂
si eu le-am cunoscut ( acum 40 de Ani in Romänia ) ca si Gäluste cu Prune.
Tare fain ti-au iesit.
Mai este si o Rezetä din Aluat cu Drojdie din Boemia. incä tare bunä..
Gourmand
@ gourmand danke 🙂