• 700-750 g făină pentru prăjituri (000)
  • 400 ml lapte integral
  • 2 ouă
  • 200 g zahăr
  • 25 g drojdie
  • un praf de sare
  • semințe de vanilie
  • coajă rasă de lămâie sau de portocală bio
  • 1 l ulei pentru prăjit
  • 200 g zahăr pudră
  • 200 gem de zmeură (opțional)

Gogoșile cer un pic de atenție și timp în varianta lor clasică (dar promit că revin curând cu o rețetă rapidă și la fel de delicioasă, de gogoși cu iaurt). Sunt desertul ideal în weekend, când ai mai mult timp la dispoziție. Și o gogoașă pufoasă și bine pudrată cu zahăr nu strică niciodată, nimănui. Mini-me (adică Ilinca) le iubește, dar, nah, zahăr și copil în aceeași încăpere înseamnă două tone de jucării înșirate plus stat în cap (la propriu), așa că le fac doar de două-trei ori pe an, deși mă bate gândul să le fac mai des și să le mănânc pe ascuns :).

Cu gogoșile nu-i mare filosofie, doar că au nevoie de timp, așa cum m-a învățat bunica mea, care făcea cele mai bune gogoși din lume.

Puneți într-un castron adânc 2-3 linguri de făină. Încălziți într-un vas 250 de ml de lapte, iar când clocotește îl turnați tot peste făină și amestecați energic cu un tel de mămăligă. Veți obține imediat un aluat destul de tare, pe care îl lăsați să se răcească. Când e rece, adăugați 2 ouă, 200 de grame de zahăr, 150 de ml de lapte călduț (în care ați dizolvat 25 de grame de drojdie), un praf de sare, semințe de vanilie, coajă rasă de lămâie sau de portocală. Omogenizați totul și veți obține un aluat subțire, în care veți încorpora făina, în jur de 600-700 de grame. În final trebuie să aveți un aluat relativ tare, elastic, pe care îl lăsați să dospească vreo două ore, până își triplează volumul.

Acum e momentul să vă suflecați mânecile, căci urmează partea cea mai interesantă. Luați cam o treime din aluat și o frământați pe un blat bine pudrat cu făină până formați din ea o minge. Apoi întindeți cu un făcăleț aluatul într-o foaie groasă de un centimetru și tăiați gogoșile cu o ceașcă, un pahar sau cu diverse forme dacă aveți. Le mai lăsați să crească pe blat încă vreo 15 minute, timp în care încingeți bine uleiul într-o oală sau tigaie încăpătoare (uleiul trebuie să fie din belșug, pentru ca gogoșile să plutească). Le puteți face și în friteuză, cu condiția ca uleiul să nu fi fost folosit la altceva înainte.

Prăjiți gogoșile la foc mediu până se rumenesc, le scoateți pe un șervețel absorbant și le tăvăliți prin zahăr pudră cât sunt încă fierbinți. La final, eu am pus într-un poche gem de zmeură făcut în casă (apoi blenduit și dat prin sită, ca să scap de sâmburei) și l-am „injectat” în gogoși. Dar dacă nu aveți un poche, puteți să tăiați gogoșile în jumătate și să le umpleți cu gem/dulceață/ciocolată.

Cum spuneam, o gogoașă now&then n-a omorât pe nimeni și chiar prefer să dau copilului meu un astfel de dulce, care oricum e varianta premium a celor cumpărate de la colț de stradă sau a celor făcute din produse congelate. Nu sunt genul de părinte care să interzică total zahărul din alimentația copilului, pentru că eu cred că acest lucru va genera mai târziu frustrări greu – dacă nu chiar imposibil – de gestionat. So, cu puțin zahăr (și cu zăhărelul :)), le putem oferi celor mici dulciuri, ocazional.

Încercați așa acasă & share îf you care!