tort-2010_0Asa am inceput 2010! :). Cu un tort de nuci, cu crema de unt si cacao, frisca de casa si flakes de ciocolata neagra. In varianta de acasa (caci am facut doua torturi) a avut si portocala confiata. (Nu va spun cum am terminat 2009, caci lista ar fi prea lunga, amintesc doar friptura de iepure in vin 😀 – alt post separat, mai incolo ).

Pentru blat va trebuie 8 oua, 200 de grame de nuci macinate, 10 linguri de zahar, 2 linguri de cacao, 5 linguri de faina, un plic de praf de copt, a pinch of salt.

Galbenusurile se amesteca bine de tot cu 8 linguri de zahar, pana se transforma intr-o crema spumoasa. Albusurile se bat separat, cu doua linguri de zahar, pana se intaresc, apoi se incorporeaza galbenusurile. Se adauga apoi faina, nuci, cacao, praf de copt, praful de sare si se amesteca usor, cu o spatula, de jos in sus. Compozitia se pune intr-o forma de tort, tapetata cu hartie de copt si se coace la foc mic aproximativ 45 de minute.

Crema (it’s an old recipe I know from my mother 🙂  )

2 oua intregi, 4 linguri de zahar, 50 ml lapte integral. Se amestecă toate ingredientele bine cu un tel, intr-un vas antiaderent., apoi se pune ceaunul pe foc foarte mic si se amesteca tot timpul. E o crema pretentioasa, care nu trebuie scapata din ochi. Se amesteca pana clocoteste, se mai lasa un minut la foc foarte mic, amestecând continuu, apoi se lasa la racit. Cand e rece, trebuie sa fie foarte fina si sa nu aiba niciun cocolos, se incorporează un pachet de unt la temperatura camerei, 3 linguri de cacao si o esență de rom.

Tortul de taie in doua cand e rece si se insiropeaza ambele jumatati cu un sirop fierbinte facut din 200 de ml de apa, 2 linguri de zahar si o esență/păstaie de vanilie. Cand se raceste din nou, se unge cu crema (la mijloc, apoi deasupra, apoi lateral) si se orneaza cu frisca, bucatele de ciocolata amaruie si portocala confiata.

Enjoy!

I’ll be back soon with two light-after holidays recipes 🙂

tort-2

tort-1