Am observat că românii sunt, în general, consumatori de iaurt. Nu ca bulgarii sau ca grecii, dar îl mănâncă totuși destul de des, ceea ce e un lucru bun și nu cred că trebuie să vă mai fac eu apologia beneficiilor iaurtului. Însă am observat (la cumpărături, pe stradă, printre colegi) și că oamenii aleg, de multe ori, produse proaste. Ce iaurt e ăla făcut cu lapte praf??? Nu zic că ar trebui să-și facă toată lumea iaurtul în casă, deși nu e dificil deloc. Nici măcar eu nu-s chiar așa un control freak . Dar e atât de simplu să citești o etichetă când cumperi un produs.

Uite, până la urmă tot v-am făcut apologia iaurtului. Preferatul meu este iaurtul grecesc, acela tare și cremos, deși, recunosc, e un iaurt bogat în grăsimi. Însă nu vă obligă nimeni să mâncați o găletușă, iar dacă îl consumați în cantități rezonabile chiar nu e niciun bai.

Iaurtul grecesc se găsește în mai toate supermarketurile și hipermarketurile sau în unele magazine de delicatese din București (banuiesc că sunt și în țară).

Evident, iaurtul grecesc e minunat în tzatziki, dar mai sunt vreo câteva alte combinații care-mi plac foarte mult, deși e vorba de niște variante dulci, care ar putea fi, în egală măsură, și desert, și mic dejun, și gustare.

Vă sfătuiesc ca înainte de a folosi iaurtul să-l lăsați câteva ore (sau chiar o noapte) la scurs, într-un prosop pus într-o sită (în frigider, evident). Va deveni mai tare, mai cremos. Cam asta e toată treaba pe care o aveți de făcut. Puneți apoi iaurtul într-un vas și presărați peste el nucă măcinată sau nucă tocată grosier și miere de albine. Asta este una dintre combinații. Puteți înlocui nucile cu frcute de pădure, pe care le găsiți acum din belșug. Sau să le puneți pe toate trei.

În a doua combinație, peste iaurt puneți niște biscuiți digestivi sfărâmați și dulceață (orice fel vă place, eu am făcut o variantă cu dulceață de trandafiri și una cu dulceață de piersici). Puterți orna cu un alt biscuit, cu o „limbă de pisică“, un fursec, o pricomoigdală sau orice altceva crănțănitor. Eu de o săptămână mănânc așa ceva în fiecare zi. Asta și roșii cu brânză .

[singlepic id=573 w=620 h=440 float=center]

Chiar dacă e aproape o impietate să le numesc rețete, sper măcar că v-am dat niște alternative la produsele colorate vândute drept iaurturi cu fructe prin magazine și niște idei pentru weekendul ăsta aproape barbar și pentru restul verii care se-anunță la fel fierbinte.

Aceasta postare a fost publicata pe Eva.ro in data de 13 iulie 2012!