• 1,5 kg afumături (oase, coaste)
  • 300 g cârnați afumați de casă
  • 500 g varză murată
  • 2 cepe
  • 2 morcovi
  • 1 rădăcină țelină
  • 300 g ciuperci congelate sau proaspete (hribi, ghebe, champignon)
  • 2-3 cartofi (opțional)
  • 500 g smântână

Korhelyleves. Știu. Nu înțelegeți nimic. Nici eu n-am înțeles prima dată. Apoi am aflat că e o supă ungurească tradițională, care se mănâncă de Anul Nou. Apoi chiar am mâncat. Mă credeți că e a doua oară când fac, într-o săptămână?

Știu, nu mai e nici Anul Nou – deși aș putea face o derogare pe rit vechi 🙂 – și, știu, am zis că trec pe salate. Dar cum să faci asta când ai trei zile consecutive cu minus 15 grade și când pe lume există Korhelyleves? Adică o supă cu afumătură, varză acră, ciuperci și smântână. Poți să fii director de multinațională, dar tot ungur ajungi odată ce-ai mâncat minunăția asta :).

Aveți nevoie, evident, de afumături (1- 1,5 kilograme). Coaste afumate, oase, ciolan. Dacă e făcut în vreo gospodărie la țară, cu-atât mai bine. Tăiați afumătura bucăți (eu am folosit coaste), o spălați și o fierbeți aproximativ o oră.

Apoi adăugați o jumătate de kilogram de varză acră, tocată și mai fierbeți vreo 30 de minute. E timpul pentru legume tocate: două cepe și doi morcovi, dar eu am pus și o rădăcină de țelină. În această supă se pun și cârnați afumați, așa că acum e timpul lor (cam 3 cârnați tăiați în felii mai groase).

Adăugați și ciupercile (hribi urcați sau congelați), dar puteți folosi și ciuperci proaspete. Deși rețeta originală nu prevede asta, eu am pus și 2-3 cartofi. Mai fierbeți toțul 20-30 de minute, asezonați cu sare dacă mai e cazul (atât afumătura, cârnații și varza murată sunt sărate), apoi adăugați în supă cam jumătate de kilogram de smântână (diluată în niște zeamă caldă din supă).

Se mănâncă fierbinte, cu ardei iute roșu, paprika sau ardei murat în oțet. Și devine cel mai bun prieten al omului 🙂 .

Încercați așa ceva acasă!