[singlepic id=287 w=620 h=440 float=center]
Sa purcedem de-acum catre my beloved Istanbul. Ca sa fim siguri ca ajungem, cu ninsoarea asta. Pentru ca in 10 zile ce mai de kebabi o sa mananc eu de la “bomba” din Bazarul cu condimente 😀
Bucătăria din zona arabă este una dintre preferatele mele. Mi-a plăcut cam tot ce am încercat în România (ce-i drept, feluri clasice, arhicunoscute), dar m-am îndrăgostit iremediabil odată ce am încercat-o chiar la ea acasă.

Şi cred că nu greşesc dacă spun că turcii ne-au cucerit încă o dată, cu shaorma şi kebab. Că în România se vând nişte rude mai îndepărtate şi mai pline de colesterol ale lor, e o altă pveste. Cert e că, alături de bucătăria libaneză, cea turcească se află azi printre preferatele românilor, atunci când nu se dedau la porc .

În bucătăria turcească predomină câteva lucruri: carnea de miel şi de oaie (nu pot decât să mă bucur), legumele (în special vinete, dovlecei, rosii, ardei), uleiul de masline, lintea, orezul, iaurtul, măslinele, fructele uscate. Şi, ceea ce face ca lucrurile s-o ia cu adevărat „razna“, sunt imposibil de minunatele lor condimente.

Aşa că, dacă tot am ajuns zilele trecute într-o măcelărie turcească din Colentina, am profitat şi am luat nişte pulpă de berbecuţ, dar şi nişte carne de vită, pentru că „ţipau“ din vitrină: Kebab! Kebab! Cantităţile de carne au fost cam aceleaşi: 600 de grame de berbecuţ, 400 de grame de vită. Pe care le-am tocat acasă şi le-am condientat cu sare, piper, paprika afumată, sumac, oregano uscat, mentă proaspătă tocată şi 3-4 linguri de ulei de măsline. Am lăsat apoi amestecul în frigider 2-3 ore înainte de a forma nişte kebabi mici, pe care i-am pus pe grătar. Dintre zecile de variante de kebebi din Turcia, unele se fac şi din carne tocată.

Sunt gata după ce stau 3-4 minute pe fiecare parte, iar kebabii ăştia suculenţi sunt extraordinari cu lipie, un sos de iaurt (iaurt cu mentă şi busuioc, puţin usturoi pisat, ardei iute verde şi sare) şi o salată tabouleh (da ştiu, asta e dintr-o poveste libaneză).

Acest post a fost publicat pe Eva.ro in data de 27 ianuarie 2012.