• Pentru foi
  • un ou
  • 100 de grame de faina
  • un paf de sare
  • Pentru umplutura
  • un kilogram de spanac proaspat
  • 300 de grame de urda sau ricotta
  • 8-10 rosii cherry
  • sos bechamel

Când am scris această postare, aplicația mea de Accuweather o lua razna în fiecare zi, la fel si preturile verdeturilor din piata. Teoretic era primavara, dar practica mă omora. Acum mai aveti ceva timp ca sa va infruptati din lasagna asta superfresh cu ierburi de primavara, in care puteti folosi si altceva in afara de spanac: stevie, leurda sau urzici.

Vă spuneam de curând că abia aștept să apară verdețurile prin piață. Au apărut mai repede de cât mă așteptam. Urzicile, leurda și toate celelalte au nevoie doar de câteva zile mai calde, cu soare, ca să „explodeze“.

Și chiar dacă se găsesc pe toate drumurile (la propriu, căci uneori chiar la margine de drum cresc), verdețurile astea se înghesuie încă în buchețele mici și destul de scumpe, că deh, sunt trufandale, mă asigură precupețele. Probabil că m-au văzut mai bine îmbrăcată. Și cum nicio vizită de-a mea în piață nu se termină fără o negociere (aș fi preferat să fac asta la bursa de diamante de la Anvers, dar până atunci mă antrenez în Obor :D) am venit acasă “verde”. Așa că într-o săptămână am făcut și urzici, și ștevie, și nenumărate salate, dar și minunăția asta de lasagna cu spanac, urdă șă roșii cherry. Făcută de la zero în casă, adică inclusiv foile de lasagna.

Pentru foi aveți nevoie de un ou mare de țară, un praf de sare și 100 de grame de făină de grâu dur (00), pe care nu o prea găsiți în România. Dar puteți folosi făină albă și o linguriță de griș. Faceți un aluat pe cate îl întindeți apoi cu un făcăleț sau în mașina de făcut paste (e mult mai ușor așa), într-o foaie de 2 milimetri grosime. Sau puteți cumpăra foile de lasagna de la magazin, dar vă sfătuiesc să luați foi proaspete, nu din acelea uscate, în cutie.

Mai aveți nevoie de un kilogram de spanac, pe care după ce îl curățați și îl spălați (mai rămâneți cu 600-700 de grame), îl sotați în ulei de măsline câteva minute, cât să se înmoaie, puneți un praf de sare și un praf de piper alb și scurgeți lichidul în exces.

Întindeți foaia de lasagna într-o tavă cu pereții înalți, puneți apoi un strat de spanac, unul de urdă (sau ricotta), roșii cherry tăiate în jumătate, sos bechamel, apoi iar un strat de spanac și apoi încă o foaie de aluat. Întrucât am vrut o lasagna mai light, am folosit doar două foi de aluat, căci am preferat mai multă umplutură de spanac. Peste ultima foaie de aluat puteți pune bechamel și parmezan ras, dar, cum vă spuneam, eu n-am vrut s-o încarc.

[singlepic id=718 w=620 h=440 float=center]

Am pus lasagna în cuptor, la foc mediu (180 de grade) pentru 20 minute, apoi am lăsat-o la foc mic (150-160 de grade) încă 20 de minute. E bună caldă, însă nu chiar când e scoasă din cuptor, așa că ar fi bine să mai aveți puțintică răbdare, cam 20-30 de minute, înainte s-o tăiați. E foarte bună și a doua zi, rece, la pachet.

[singlepic id=720 w=620 h=440 float=center]

Această postare a fost publicată pe Eva.ro in data de 19 martie 2013.