Fel tradițional în Franța pentru mai tot sezonul toamna/iarnă, les rillettes și-a găsit locul pe masa noastră de Crăciun. Ce am descoperit însă e că “pateul” ăsta e cu-atât mai gustos cu cât stă mai mult după preparare. Cam cum e și cu carnea noastră pusă la untură.

Les rillettes nu e un fel pentru domnișoare fancy-shmancy, ci unul zdravăn pentru oameni cu apetit născut din frig și muncă.:D Necesită doar timp, nu foarte multă pricepere sau atenție. Din unul dintre porcii sacrificați de familiile Moisă-Dinu am avut o bucată de pulpă și una de antricot (o să vedeți în poză ce frumos e “marmorat” cu vinișoare de grăsime, kobe style :D). In total au avut cam un kilogram. Am sărat bucățile de carne și le-am lăsat să stea așa aproape o zi, în balcon, că era destul de rece, dar se pot ține și în frigider.

Am tăiat carnea cubulețe cu latura cam de un centimetru, le-am pus în monstrul de fontă cu un pahar de vin alb si unul de apă și le-am lăsat să fiarbă înnăbușit, la foc mic vreo două ore și jumătate. În mod obișnuit, rillettes s-ar coace/fierbe în propria grăsime și s-ar codimenta doar cu sare. Însă eu am pus mai multe: boabe de piper, ienibahar, o foaie mică de dafin, câteva boabe de coriandru. Și vin.

Buuun. După ce carnea s-a fiert și este extrem de moale, scurgeți excesul de zeamă și grăsime, pe care îl păstrați.Apoi începeți să mărunțiți/zdrobiți/pasați carnea cu o furculiță, până ce devine o pastă. Sau o băgați în blender, ca mine. 😀 Nu trebuie să pasați carnea foarte bine, pasta nu va avea niciodată consistența unui pate fin, doar e o mâncare țărănească. O amestecați apoi cu o parte din lichidul rămas, ca să devină cu-adevărat o pastă omogenă.

Când e gata, o puneți într-un vas care să poată fi acoperit etanș sau în borcane și turnați deasupra puțin lichid cu grăsime, care va forma, atunci când se răcește, o crustă protectoare.

După cum spuneam, e mult mai bună după câteva zile. Cu păine prăjită și muștar de Dijon, iute-iute.

Încercați așa ceva acasă!

PS: Și dacă cineva e o domnișoară fancy-shmancy, les rillettes se pot face și din gâscă (nu c-ar fi o carne tocmai ușoară :D), iepure sau somon.