• un kg gutui
  • 2-3 linguri de ulei de floarea soarelui
  • 2 linguri de zahar
  • un praf de sare
  • 2 lingurite de amidon sau faina

Pentru unii, mâncarea de gutui e un fel de madlenă a copilăriei. Alții nici n-au auzit de ea. Unii o preferă ca desert, alții o consideră un fel principal. Există în câteva bucătării din lume, dar nicăieri nu se prepară ca în România. De aceea mi-aș permite să spun că ar putea fi unul dintre puținele feluri cu-adevărat tradiționale pe care le are România.

În copilărie nu-mi plăcea mâncarea de gutui. Mi se părea un hibrid ciudat între fel principal și desert, și dulce, și sărat, fără a avea niciunul dintre gusturi potențat pe cât ar fi trebuit. Fratele meu, în schimb, era înnebunit după mâncarea asta, încă de la vârsta la care alți copii ar fi cerut încă biberonul. Și nu i-a trecut nici acum . Așa că, toamnă de toamnă am o sarcină: mâncare de gutui. Iar între timp am învățat și eu să apreciez acest fel.

Mâncarea de gutui are câteva variațiuni în România, inclusiv una cu carne, dar nu despre aceea vom vorbi noi, ci despre cea mai simplă.

Aveti nevoie de un kilogram de gutui (dacă n-ar avea puf galben ca de pui ar fi ideal, căci nu le veți spăla foarte mult, încercând să îndepărtați puful :D). Le taiați felii și le scoateți cotorul și semințele, dar nu curățați coaja decât dacă are vreo imperfecțiune.

Rumeniți la foc iute, în ulei, feliile de gutuie, până prind o crustă rumenă. Într-un vas nonaderent caramelizați 2 linguri de zahăr, apoi puneți feliile de gutuie, aproximativ 100 de ml de apa și lăsați vasul să fiarbă în voie la foc mic, acoperit cu un capac, timp de 20 de minute.

Amestecați din când în când, dar aveți însă grijă să nu sfărâmați feliile de gutuie. Sosul se va îngroșa datorită fructelor, dar dacă vi se pare că e prea subțire adăugați 1-2 lingurițe de amidon sau de făină de orez dizolvate în puțină apă rece. După acest pas nu vă rămâne decât să condimentați mâncarea de gutui cu o jumătate de linguriță de sare și o lingură de zahăr. Datorită amidonului sosul se va îngroșa rapid, așa că în 2-3 minute puteți lua vasul de pe foc. E o minune caldă și dulce, cu gust de copilărie. Măcar pentru unii.

Și nu uitați că mâncarea cu suflet vine de la Farfuridi.ro!