• 4 mere
  • 4 lingurite de zahar
  • o foaie de foietaj
  • smantana
  • sos caramel
  • piper rosu boabe

Nu, n-o să pretind că e invenția mea. Eu sunt un simplu, pouvre executant, cum ar spune cei ce au au inventat cam tot ce se numește mâncare (stilată) pe lumea asta, adică francezii. Dar ceea ce vă propun eu azi e o idee, poate sclipire, a lui Florin Dumitrescu. Da, îl știți, e cheful acela tânăr și neliniștit de la „Masterchef“. A mărturisit că a făcut acest desert pentru iubita lui (care în curând va deveni mămică) și cred că oricine l-ar fi iubit pentru acest desert. Pentru că da, dragostea trece prin stomac.

Florin a fost puțin enigmatic în interviuri (mda, deja se simțea amprenta Pro – adică spui ceva fără să spui nimic, de fapt), așa că eu nu am putut decât să-mi imaginez/reconstitui ceea ce a făcut el. Și asta vă prezint: măr copt în foietaj, cu smântână, caramel și piper roșu.

Așa că, de acum încolo, vă împărtășesc viziunea mea. Aveți nevoie de mere, evident. Mere acrișoare, am preferat eu, deoarece caramelul e foarte dulce. Mere care se curăță de coajă și de cotor cu un instrument special pe care îl găsiți în orice hipermarket. Puneți merele astfel curățate în mijlocul unui pătrat de foietaj, le umpleți cu zahăr în gaura care a luat locul cotorului, apoi uniți și lipiți deasupra mărului colțurile aluatului. Puneți apoi merele într-o tavă cu hârtie de copt, în cuptorul încins, și le lăsați acolo la foc mediu (170-180 de grade), timp de 20-25 de minute, până ce alatul de înfoaie și se rumenește.

Apoi peste măr, așa fierbinte și aburind, puneți smântână fermentată, sos caramel (făcut în casă, v-aș sfătui) și câteva boabe de piper roșu. Dulceața caramelului va contrasta foarte bine cu aciditatea smântânii fermentate, dar și cu gustul puțin picant și aromat al piperului roșu. O să vă îndrăgostiți de combinația asta!

[singlepic id=714 w=620 h=440 float=center]

Această postare a fost publicata pe Eva.ro in data de 26 februarie 2013.