- 4 mere
- 4 lingurite de zahar
- o foaie de foietaj
- smantana
- sos caramel
- piper rosu boabe
Nu, n-o să pretind că e invenția mea. Eu sunt un simplu, pouvre executant, cum ar spune cei ce au au inventat cam tot ce se numește mâncare (stilată) pe lumea asta, adică francezii. Dar ceea ce vă propun eu azi e o idee, poate sclipire, a lui Florin Dumitrescu. Da, îl știți, e cheful acela tânăr și neliniștit de la „Masterchef“. A mărturisit că a făcut acest desert pentru iubita lui (care în curând va deveni mămică) și cred că oricine l-ar fi iubit pentru acest desert. Pentru că da, dragostea trece prin stomac.
Florin a fost puțin enigmatic în interviuri (mda, deja se simțea amprenta Pro – adică spui ceva fără să spui nimic, de fapt), așa că eu nu am putut decât să-mi imaginez/reconstitui ceea ce a făcut el. Și asta vă prezint: măr copt în foietaj, cu smântână, caramel și piper roșu.
Așa că, de acum încolo, vă împărtășesc viziunea mea. Aveți nevoie de mere, evident. Mere acrișoare, am preferat eu, deoarece caramelul e foarte dulce. Mere care se curăță de coajă și de cotor cu un instrument special pe care îl găsiți în orice hipermarket. Puneți merele astfel curățate în mijlocul unui pătrat de foietaj, le umpleți cu zahăr în gaura care a luat locul cotorului, apoi uniți și lipiți deasupra mărului colțurile aluatului. Puneți apoi merele într-o tavă cu hârtie de copt, în cuptorul încins, și le lăsați acolo la foc mediu (170-180 de grade), timp de 20-25 de minute, până ce alatul de înfoaie și se rumenește.
Apoi peste măr, așa fierbinte și aburind, puneți smântână fermentată, sos caramel (făcut în casă, v-aș sfătui) și câteva boabe de piper roșu. Dulceața caramelului va contrasta foarte bine cu aciditatea smântânii fermentate, dar și cu gustul puțin picant și aromat al piperului roșu. O să vă îndrăgostiți de combinația asta!
[singlepic id=714 w=620 h=440 float=center]
Această postare a fost publicata pe Eva.ro in data de 26 februarie 2013.
Sunt mai mult decat inebunit dupa mere si condimente, din pacate nu am gustat inca piper rosu, este la fel de condimentat precum cel negru sau alb sau este vorba de alceva?
Referitor la reteta, cred ca este mai mult decat impresionant faptul ca se combina intr-un singur alimente asa de multe gusturi.
Piperul rosu e diferit, e mai putin picant, e mai dulceag si are o aroma deosebita. Iar retea combina foarte bine niste ingrediente simple, la care nu te-ai astepta sa mearga impreuna, dar care s epotrivesc foarte bine.
Foarte interesanta intreaga combinatie! Dar marul are timp sa se faca?Chiar o sa o incerc foarte curand!
da, Anca, are timp. oricum, nu trebuie să aibă consistența unei moluști, trebuie să fie un pic al dente, să simti totusi ca musti dintr-un măr. Adica vei simti, intai, un invelis usor tare (la mar ma refer), care intampina un pic de rezistenta, pentru ca apoi dintii sa se afunde intr-un miez moale si cremos. cam asa as descrie texturile 🙂