millefeuille-sus

J’arrive!!!!

Millefeuille este unul dintre cele o mie de motive pentru care trebuie să ajungi măcar o dată în Franţa. Nu macarons, nu eclere: millefeuille. O mie de foi transparente care se desprind uşoare, ca pergamentul, din foietajul bine rumenit, ca să se piardă apoi în valurile de cremă vanilată.

Ei, da, millefeuille e încă o minune rafinată a bucătăriei franceze, menţionată în nişte scrieri culinare încă de pe la 1600 şi preluată în multe bucătării ale lumii (Italia, Spania, Marea Britanie sau Canada). Nu ştiu dacă secretul e un foietaj bine preparat sau crema de patiserie dulce şi înnobilată de vanilie, cert e că sunt a match made in heaven. Iar daca în combinaţie mai apare şi zmeura, într-un millefeuille framboise, atunci nu poţi decât să mănânci şi să taci. Tăcerea e complimentul suprem.

foi

Mai întâi aveţi nevoie de foietaj. Eu îl cumpăr, recunosc. Vă recomand să citiţi eticheta, unele mărci conţin mai puţine E-uri şi conservanţi, iar “Morarita” e cel mai rezonabil, in opinia mea. Acum că aţi rezolvat partea mai grea :) , nu rămâne decât să puneţi într-o tavă de aragz hârtie de copt, să aşezaţi foaia de aluat, să puneţi o altă coală de hârtie de copt, iar peste ea o tavă similară. Aceasta are rolul de a presa aluatul şi de a nu-l lăsa să crească în timpul coacerii, el va deveni crocant şi se va rumeni uşor. Lăsaţi aluatul în cuptor 20-25 de minute, la foc mediu/mic (150-180 de grade) şi tăiaţi foaia cât e caldă, ca să nu se sfărâme.

 

foi-coapte

foi-gata

Crema de patiserie e o cremă clasică a bucătăriei franceze, pentru care aveti nevoie de un ou întreg, 2 gălbenuşuri, 2 linguri mari de făină, 400 de ml de lapte, 200 de grame de zahăr și semințele unei jumătăți de baton de vanilie (de Bourbon, am folosit eu). Omogenizaţi ouăle, zahărul, făina și vanilia, apoi adăugați laptele, treptat, amestecând cu grijă. Nu vă doriţi cocoloaşe în această cremă, trust me! Puneţi compoziția la foc moderat și amestecați tot timpul în ea, până clocotește și se îngroașă. După vreo 5 minute de fierbere, adăugați 50 de grame de unt. Când crema este rece, ca să devină şi mai fină, încorporaţi câteva linguri de frişcă proaspătă, evident făcută în casă, nu prostiile din tub.

praji

Şi pentru că un millefeuille clasic are trei foi şi două straturi de cremă, aşa veţi face şi voi. Numai că veţi adăuga şi câteva fructe proaspete de zmeură, cu aroma lor fină, acrişoară şi proaspătă de pădure. Peste ultima foaie ningeţi puţin zahăr vanilat şi ornaţi cu zmeură şi frunze de mentă. Şi o mie de aripi de înger vor fâlfâi în jurul vostru :) .

millefeuille-jos

Acest post a fost publicat pe eva.ro in data de 8 iulie 2011.