• 1,5 kg momițe
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 100 ml vin alb, sec
  • sare, piper negru proaspăt râșnit
  • 3 căței usturoi

Unul dintre principiile care mă ghidează pe mine (profană în ale gastronomiei) în această lume fără limite este simplitatea. „Less is more“, spunea demult, un poet victorian, iar stilul minimalist cred că e cel mai potrivit și-n bucătărie. Așa că și astăzi o să vă povestesc tot despre o mâncare simplă, dar apreciată de marii gurmanzi ai neamului ăstuia, de la Păstorel Teodoreanu la Radu Anton Roman.

Mâncare de cârciumă românească interbelică, de restaurant cu stele Michelin din Parisul secolului 21 (da, le-am întâlnit într-un asemenea loc, la Pur’) sau street food în Argentina (mollejas), momițele de vițel sunt totuși o raritate în ziua de azi. Puțini sunt cei care au auzit de ele, mai puțini cei care le-au încercat, foarte rare măcelăriile din care să le cumperi și mai rare restaurantele în care să le găsești în meniu.

Ei bine, eu am avut norocul să le găsesc la o măcelărie din Piața Obor (au costat 15 lei kilogramul), unde măcelarul s-a angajat într-un discurs atotcunoscător, care s-a încheiat așa: „Cu cât e mai bine crescut animalul, cu-atât mai mari sunt momițele“.

Adeseori confundate cu fuduliile, momițele sunt, de fapt, niște ganglioni care cresc în zona gâtului și a pieptului. Nu sunt nici carne, nici grăsime, nici cartilagiu, dar au un gust și o textură minunată.

Eu sper să aveți norocul să găsiți momițe prin drumurile voastre (sau să aveți vreo rudă care lucrează la abator), căci rețeta e foarte simplă, iar rezultatul spectaculos.

Spălați momițele foarte bine, le curățați de pielițe și le tăiați cubulețe. Le căliți cinci minute în ulei de măsline, la foc mare, apoi la foc mic, în sucul propriu. După încă vreo 15 minute, le stropiți cu puțin vin alb, sec, le condimentați cu sare, piper negru proaspăt râșnit, iar peste alte cinci minute aveți în față o capodoperă de simplitate. Singurul efort pe care trebuie să-l faceți este să întrebați, din când în când, la măcelărie, dacă au momițe.
Încercați așa ceva acasă!