• 1 pungă mucenici (200 g)
  • 400 ml lapte
  • 100 ml din apa în care au fiert mucenicii
  • 200 g zahăr
  • 1 păstaie vanilie
  • 2 păstăi cardamom verde
  • 1 baton scorțișoară
  • 2 linguri apă de flori de portocal
  • 150 g nucă măcinată fin
  • 1 praf de sare

Ciorbele sunt în ADN-ul meu, așa cum cred că sunt în genele tuturor românilor. Adică nu se poate altfel: de la grădiniță (oricât de Montessori style ar fi ea), până la after-party-ul de nuntă. Acuma, spuneți și voi, cum e iarna, pe viscol, o ciorbă fierbinte de văcuță, cu smântână grasă de la sibieni și ardei iute-iute? Sau ciorba acră de potroace după ce ai ars-o #moetcufemeiagen? Sau o ciorbă de dovlecei tineri, acrită cu corcodușe și mâncată cu iaurt rece, în prag de vară? În fine, uneori, o ciorbă mi se pare o cel mai bun lucru din lume. Așa cum alteori cel mai bun lucru din lume e o friptură de vită în sânge. Sau o felie de pâine caldă, de casă, cu unt. Sau roșiile, vara, cu telemea grasă de oaie. O singură ciorbă nu-mi place pe lumea asta.

Ciorba de mucenici. Adică fiertura aia dubioasă în care mucenicii ar fi, for short, muci. Pe principiul că voi gusta orice lucru la care am acces, oricât de ciudat ar fi, i-am dat o șansă. Chiar două, în ani diferiți, cu preparatori diferiți. Până ieri, când am decis să port propria mea luptă :). Mai ales că jumătatea mea nemoldovenească a crescut cu ciorba de mucenici.

Bătălia a avut o strategie clară, pentru a se scuti timp și sinapse. Adică s-au achiziționat mucenicii de la magazin. O pungă, să fiu precisă. Apoi influențele asiatice din creierul meu și-au făcut de cap în timp ce mucenicii fierbeau în apă clocotită cu un praf sare.

Am infuzat în lapte o păstaie de vanilie, un baton de scorțișoară și două păstăi de cardamom verde. Le-am scos, am adăugat zahărul, un praf de sare și apa de flori de portocal. Am pus mucenicii fierți, împreună cu 100 de ml din apa în care au fiert (pentru că amidonul din ea dădea și mai multă consisțență ciorbei). I-am lăsat să se împrietenească între ei și cu toate aromele încă vreo 2 ore. Doar în momentul servirii am pus nuca măcinată și încă puțină scorțișoară pudră. Am ornat cu nuci caramelizate, pentru elementul crunchy.

Nu pot să zic c-a ieșit rea. Și am scris-o aici pentru că sunt convinsă că multora le plac acești mucenici. But I′ll stick to my sticky ones. Adică mucenici moldovenești. Pentru că poți scoate fata din Moldova, dar nu poți scoate Moldova din fată :).

Încercați așa ceva
acasă & share if u care!