musaca-sus-1

De când am început să gătesc temeinic, adică acum mulţi ani, am oscilat între extreme: simplu sau sofisticat, light şi sănătos sau nu contează consecinţele, ultra-tradiţional (gen pâine cu untură) sau ciudăţenii de prin alte „lumi“.

În plus, cam o dată pe săptămână mă loveşte o poftă puternică de „ceva“, iar ieri a fost una din acele zile. Ziua musacalei. Mâncare arăbească la origine (dar răspândită azi prin tot Orientul Mijlociu şi prin Balcani), musaca înseamnă un preparat făcut din vinete şi carne. În România, cea mai populară variantă este cea cu cartofi, dar există diverse variaţiuni: cu dovlecei, vinete, roşii sau chiar varză.

Atunci când m-a lovit pe mine pofta de musaca, aveam în cap toate variantele – mai puţin cea cu varză – şi mi-era al naibii de greu să mă opresc la una, aşa că am făcut-o shaorma style, „cu de toate“ :) : cartofi, vinete, dovlecei şi roşii. A, şi ca să nu uităm că mâncăm „ciobăneşte“, a avut deasupra un strat gratinat de smântână, ouă şi brânză.

Ce am scris mai sus ar descrie o struţo-cămilă culinară şi, chiar dacă pare ceva foarte greu şi nesănătos, nu e chiar aşa, iar asta pentru că au predominat legumele. Şi nici carnea n-a fost tocmai grasă, pentru că am avut un amestec de pulpă de porc şi carne de vită. Iar ca să nu aveţi surprize, ar fi bine să nu luaţi carne gata tocată, ci să alegeţi bucăţile de carne şi să rugaţi măcelarul să vi le toace la maşină.

După ce m-am înarmat cu tot ce-mi trebuia, am trecut la treabă. Am călit în ulei de măsline o ceapă, apoi am pus carnea tocată (un kilogram) şi am lăsat totul să „bolborosească“ în voie 15 minute. Am adăugat apoi un dovlecel mare, tăiat felii şi câteva roşii bine coapte, date pe răzătoare. După zece minute, când toate aromele s-au contopit, am luat vasul de pe foc, am condimentat cu sare de mare şi piper negru, iar când compoziţia s-a răcit am pus şi un ou crud. Asta ca să nu se împrăştie totul când tăiaţi musacaua.

Într-o tavă am pus un strat de felii de cartofi uşor unduiţi în ulei (cât să se înmoaie), apoi carnea, apoi un strat de felii de vinete scufundate un minut în apă clocotită cu sare (ca să piardă gustul amărui). Am pus vasul în cuptor, mai întâi zece minute la 250 de grade, apoi 30 de minute la 150-160 de grade. Spre final, am adăugat amestecul de ou, smântână şi brânză, şi după încă zece minute am avut rezultatul final: o minunată musaca gratinată, plină de legume suculente. E perfectă cu ardei copţi sau castraveciori muraţi de vară.

Incercati asa ceva acasa!

musaca-sus-1

Acest post a fost publicat pe Eva.ro in data de 26 august 2011.