• 20 de grame de unt
  • 30 ml ulei de măsline
  • 2 cepe medii
  • 2-3 catei de usturoi
  • 2 cartofi,
  • 1,5 k de rosii
  • 150 de grame de mascarpone sau 200 de ml de smântână lichidă (dulce, 35% grasime )
  • sare şi piper proaspăt măcinat

Comfort food pentru unii, mâncare de spital pentru alţii, fel nelipsit de la o masă în multe cazuri, supa este unul dintre cele mai populare preparate din lume şi cred că sunt puţini cei care nu au încercat niciodată aşa ceva.

Primele „dovezi“ despre existenţa supei datează din anul 6.000 Î.C., iar denumirea vine din Latina Vulgară, de la suppa, care nu înseamnă altceva decât pâine înmuiată în lichid.

Pentru mine, supa aduce amintiri de iarnă geroasă, în care mă cuibăream în fotoliul de lângă sobă cu o ceaşcă de buillon de găină. De câţiva ani, însă, fie iarnă, fie vară, am o adicţie pentru supele cremă. Căci preparatele astea sunt remediul ideal atât pentru frig „paralizant“, cât şi pentru zile toride.

În aşteptarea caniculei prognozate pentru iulie şi august, când o să mă răcoresc cu mult înot şi gazpacho, mi-am făcut „încălzirea“ cu o supă cremă de roşii. Iar busuiocul este, se înţelege, un musai. So, dacă vreţi să mâncaţi o chestie delicioasă, făcută cu minimum de efort fizic şi financiar, citiţi cu atenţie ce voi scrie în continuare. :) .

Căliţi în puţin unt amestecat cu ulei de măsline două cepe medii, doi-trei catei de usturoi şi doi cartofi, toate tocate grosier. După 5 minute, când se rumenesc uşor, adăugaţi un litru de apă şi lăsaţi totul să fiarbă vreo 20 de minute. Adăugaţi apoi 1,5 kilograme de roşii bine coapte, tăiate în jumătate şi o lingură de zahăr, care va tempera aciditatea tomatelor. Peste încă vreo 20 de minute nu vă mai rămâne decât să mixaţi bine compoziţia cu un mixer vertical sau într-un blender, să adăugaţi 150 de grame de mascarpone sau 200 de ml de smântână lichidă (dulce, 35% grasime ) şi să asezonaţi cu sare şi piper proaspăt măcinat (alb, prefer eu la supa asta). E minunată caldă sau rece. Cum spuneam, e musai buiocul proaspăt, ca tuşă finală.

Incercati asa ceva acasa!