• 2 lămâi medii/mari
  • 300 de grame de zahăr
  • 100 de grame de fistic crud (neprăjit, nesărat, deja decorticat)
  • 150 de de grame de migdale crude
  • 3 oua
  • 2 linguri de făină de orez sau de amidon
  • o linguriță de praf de copt

Eu și citricele nu avem o relație foarte bună. E ocazională și destul de capricioasă. Mai puțin cu lămâile, de parcă ele n-ar fi tot citrice, săracele. Le-aș mânca oricum: în salate, în prăjituri, în sosuri sau chiar goale. De fapt, chiar le mănânc goale, fără zahăr, miere sau alte lucruri care le-ar putea deturna gustul lor minunat.

Așa că o prăjitură cu mult suc de lămâie, pulpă și coajă, într-o combinație cu fistic și migdale, e raiul mâncătorilor de lămâi.

E laborioasă, e dificilă, dar fiecare linguriță din „negresa asta verde“ merită tot efortul și toată sudoarea dintr-o zi caniculară.

Aveți nevoie de două lămâi medii, cărora le radeți coaja. Apoi le curățați coaja aceea albă și amară, pielițele și semințele până rămâne doar pulpa. Faceți un sirop gros și bine legat de zahăr (150 de grame de zahăr și 4-5 linguri de apă pe care le fierbeți la foc mic până se îngroașă), apoi puneți pulpa de lămâie tăiată bucățele. Fierbeți aproximativ 20 de minute, la foc mic, apoi lăsați să se răcească complet. Când s-a răcit, mixați în blender.

Aveți nevoie de 100 de grame de fistic crud (neprăjit, nesărat, deja decorticat), pe care îl mixați în blender până devine pudră. Faceți același lucru cu 150 de de grame de migdale crude.

Într-un bol mixați 3 gălbenușuri cu 150 de grame de zahăr și un praf de sare până când își dublează volumul. Adăugați piureul de lămâie și coaja rasă de lămâie. Bateți spumă și cele trei albușuri și le încorporați în gălbenușuri foarte ușor, de jos în sus, cu o spatulă. Adăugați apoi fisticul și migdalele măcinate, dar și 2 linguri de făină de orez sau de amidon, precum și o linguriță de praf de copt.

Puneți compoziția într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și o lăsați în cuptorul bine încins timnp de 45 de minute. Mai întâi 10 minute la foc mediu (180 de grade), apoi 35 de minute la foc mic (140-150 de grade).

Veți obține o prăjitură cu crustă crocantă și sfărâmicioasă, care vă va dezvălui un interior dens și cremos, în care explodează aromele.

prajitura cu lamaie

prajitura cu lamaie