Ospatul de Craciun

pomul de Craciun

Dupa doua zile de gatit si o zi de “preumblari”, in care am testat delicatesele altora, a doua zi de Craciun a fost promisa prietenilor. Good food, good wine (bunicu’ din Vrancea sa traiasca 😀 ), great mood.

Am renuntat la sarmale, piftie, carnati (nu pentru ca n-am fi avut, ci pentru ca nimeni n-ar fi putut manca atat de mult intr-o seara) si ne-am “limitat “ la aperitive, friptura si desert.

aperitiv traditional

Aperitive “fusion”: celebrul platouas  cu pastrama, carnati afumati, sunca murata (tinuta in saramura, cu usturoi si cimbru, apoi putin zvantata – Moldova made), cas framantat si tinut in putina, ceapa rosie, mustar. Toate “porcariile” au fost very bio si facute de tata.Now it’s my turn: salata de vinete cu maioneza, salata de boeuf, terrine de foie gras de casa cu armagnac, gatit de mine. Reteta vine imediat.

Then, antricot de porc la cuptor, copt in lapte, cu usturoi si lamaie, cartofi la cuptor cu ulei de masline, vin, rozmarin si cimbru verde, iar sos de iaurt cu menta, busuioc si usturoi, gravy (sosul de la friptura mixat in blender), muraturi.

Surpriza: Trifle, un minunat desert clasic englezesc, facut in straturi din pandispan stropit cu coniac si rom, fructe si frisca de casa (al meu a fost cu piersici, ananas, felii de mere coapte, portocala si afine, dar orice combinatie e posibila, of course. Numai sa nu faceti ca Rachel din “Friends” si sa puneti si mazare, friptura, maioneza 🙂  ).

I’ll let the photos do the talking 🙂

Eu va voi da doar reteta de terrine de foie gras.

Doi ficati de rata, aproximativ 1 kilogram. Se tin o zi in lapte, apoi se curata de pielite si de vene. Se pun intr-o tava ingusta si inalta (eu am folosit una de chec), tapetata cu hartie de copt. Se pune un strat de foie, se adauga sare de mare si piper alb macinat, apoi 2-3 linguri de armangac. Se pune inca doua straturi, repetand “stropirea” si condimentarea. Se pune tava la cuptor in alta tava cu apa (bain marie) si se coace la foc foarte mic aproximativ 45 de minute. Se lasa sa se raceasca in cuptor, apoi se tine in frigider. E mai bine sa fie facut cu cateva zile inainte de a fi servit, pentru ca se intrepatrund aromele, iar terina se “matureaza” un pic.

Merry Christmas! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.