• Pentru turtă:
  • 200 g făină albă
  • Un praf de sare
  • 30 g mălai
  • 10 g drojdie proaspătă
  • 75 ml apă
  • 2 linguri ulei de măsline
  • Pentru uleiul aromatizat
  • 50 ml ulei de floarea soarelui
  • 2 fire ceapă verde
  • Pentru preparatul final
  • 4 ouă de țară
  • 8 felii jambon
  • Microierburi: floarea soarelui, chives
  • sare, piper după gust

Am testat un kit cu microplante de la Microgreens România și cu siguranță voi include câteva dintre ele în mod constant în alimentația noastră. Plăntuțele sunt atât de versatile, încât le puteți folosi în nenumărate feluri: de la un simplu ornament, până la cele mai savuroase preparate sărate și dulci. Ou poșat pe turtă românească, cu ulei de ceapă verde și microierburi: floarea soarelui și chives e ceva to die for și foarte ușor de preparat.

Pentru turtă, amesteci toate ingredientele într-un castron. Lași aluatul la dospit o oră. Frămânți din nou, apoi formezi cu mâna mici turte, cu diametrul de 8 cm. Coci într-o tavă cu hârtie de copt, 20 de minute, la 180 ºC sau le rumenești într-o tigaie antiaderentă, unsă cu puțin ulei de floarea soarelui.

Pentru uleiul aromatizat, mixezi în blender uleiul și ceapa verde, apoi lași amestecul la frigider peste noapte. A doua zi îl strecori printr-un tifon și obții uleiul aromatizat.

Într-un vas, fierbi 1 litru de apă cu un praf de sare și o lingură de oțet. Când clocotește, pui ouăle, unul câte unul. Le lași să fiarbă 1-2 minute, depinde cât de moale dorești gălbenușul.

Pe fiecare turtă pui 1-2 felii de jambon, tăiat subțire, apoi oul poșat. Condimentezi cu sare și piper. Ornezi cu microierburi: chives și floarea soarelui. Picuri ulei de ceapă verde. Evident, microierburile nu au doar rol de decor. Chives e ușor picant și va potența aroma uleiului de ceapă, iar floarea soarelui adaugă o aromă incredibilă (e una dintre microplantele care-mi plac cel mai mult).

Încercați așa ceva acasă!