• 500 g foi subțiri de plăcintă
  • 500 g iaurt grecesc (10%)
  • 3 ouă
  • 300 g zahăr
  • coaja rasă 1 portocală
  • 100 g stafide (opțional)
  • 50 ml ulei floarea soarelui sau unt topit
  • 1 lingură zahăr pudră, pentru ornat
  • semințe de vanilie sau 2 plicuri zahăr vanilat
  • coajă rasă de lămâie sau portocală.
  • 100 9 stafide hidratate în rom
  • 50 ml ulei, pentru uns
  • 150 ml lapte integral

Nu știu dacă e un obicei generalizat sau dacă e vorba doar de familia mea, însă la noi în casă se fac câteva dulciuri la fiecare Revelion: tort diplomat, salată de fructe și plăcinta cu brânză dulce și stafide. De fapt, plăcinta e un preparat oarecum tradițional la masa de Anul Nou, mi-aduc aminte că înainte de ’89 nu exista Revelion fără plăcintă cu răvașe.

Iar plăcinta de astăzi e mult mai ușoară, mai cremoasă și mai fină decât cea cu brânză, căci umplutura este din iaurt. Aveți nevoie doar de câteva ingrediente, iar dacă această ultimă postare de 2013 va inspira măcar câțiva cititori, eu sunt fericită.

Aveți nevoie de un pachet de foi de plăcintă (subțiri), 500 de grame de iaurt tare, gras, sau iaurt grecesc, 3 ouă, 300 de grame de zahăr, semințe de vanilie sau zahăr vanilat, coajă rasă de lămâie sau portocală.

Mai întâi lăsați iaurtul la scurs într-un prosop de pânză pus într-o sită timp de 2-3 ore. Timpul  nu va fi o problemă, puteți pune plăcinta în cuptor mai pe seară, va fi caldă la masă.

Când iaurtul e scurs îl amestecați cu toate ingredintele de mai sus, mai puțin foile, evident. Veți obține o umplutură cremoasă și aromată. Dacă doriți, puteți adăuga și stafide hidratate în puțin rom.

Apoi, într-o tavă cu pereți înalți, unsă cu ulei vegetal, puneți foile de plăcintă, având grijă să acopere și pereții tăvii, nu doar partea de jos. Ungeți fiecare foaie cu ulei. Veți pune cam 7-8 foi, apoi umplutura de iaurt. În partea de sus continuați în același mod cu foile, doar că de data aceasta împingeți marginile în jos, pe lângă pereții tăvii, în interior, pentru a „sigila“ astfel plăcinta. Evident, ungeți fiecare foaie cu ulei, incluziv ultima, pe ambele părți

Înainte de a pune plăcinta în cuptor, la foc mediu (180 de grade), o înțepați în câteva locuri și turnați 100-150 de ml de lapte gras. Acesta are rolul de a hidrata foile, astfel plăcinta nu va fi uscată, ci pufoasă și crocantă. Lăsați tava în cuptor 30 de minte, la foc mediu, apoi încă 20 la foc mic (160 de grade).

Și dacă ați stabilit deja meniul de Revelion, nu e o problemă. Nu aveți nevoie de o masă festivă pentru a face plăcinta aceasta, ci doar de poftă. Pe care sper s-o aveți și în 2014, alături de mine.

La mulți ani! Și încercați așa ceva acasă!