Sa faci paine mi se pare unul dintre cele impozante lucruri care au legatura cu mancarea, desi respectul si latura sacrala s-au diminuat in favoarea celei gastronomice, ca sa folosesc un eufemism pentru consumerism.
Ultima mea experienta, pe care cred ca o voi repeta o buna perioada de acum inainte, e painea cu ceapa. Acum multi ani exista in Dorobanti o brutarie germana, Einstein, de unde am mancat prima data paine cu ceapa. Mai aveau inca doua sortimente care mie-mi placeau foarte mult – bagheta cu masline si paine cu seminte, ceea ce la mijlocul anilor 90 era ceva destul de rar in Romania – insa painea lor cu ceapa a ramas intotdeauna preferata mea.
Asa ca m-am gandit sa incerc sa reconstitui reteta, dupa gustul intiparit in minte. 🙂 In primul rand am pregatit ceapa. Mai exact doua salote mici, taiate rondele. Inelele de ceapa se desfac, se “pudreaza” cu putina faina (ca sa prinda crusta) si se prajesc un minut sau doua in ulei foarte fierbinte, pana cand devin crocante si “caramelizate”. Apoi se lasa pe un servetel de hartie, care va absorbi excesul de ulei.
Pentru aluatul propriu zis am folosit jumatate de kilogram de faina de panificatie 650, 100 de ml de lapte caldut, 100 de ml de apa, o lingura de iaurt tare, un plic de drojdie uscata (7 grame), o lingurita de sare, o lingurita de zahar. Toate ingredientele se amesteca pana obtineti un aluat omogen, pe care il framantati 5 minute. Apoi adaugati cam o lingura de unt tare (adica nu lichid) si mai framantati pana cand aluatul devine elastic si nu se mai lipeste de peretii vasului. La final adaugati si rondelele de ceapa, pe care le integrati in aluat.
Il lasati sa creasca o ora si jumatate sau chiar doua, il modelati intr-o paine rotunda, pe care o mai lasati sa creasca in tava inca 15 minute inainte de a o pune la cuptor. Painea va sta in cuptor la foc mare, mai intai, cam zece minute, apoi la foc mic, 25-30 de minute, pana se rumeneste uniform.
Si pentru ca painea are unt in ea, e o adevarata nebunie calda, unsa cu unt si „presarata” cu cateva frunze de busuioc proaspat.
foarte misto, pacat ca m-am lasat de paine… tre’ sa dau jos cam 0.04 tone asa ca sint la regim de fulgi de grau cu lapte dimineata si carne de curcan cu orez salbatic and stuff like that seara… asta asa, cam pentru urmatorii vreo 30 de ani.
:)) multumesc. sa stii ca-ti poti permite astfel de chestii, din cand in cand. si eu l-am bagat la regim pe don dinu (in sensul ca-i gatesc lucruri sanatoase, in anumite combinatii), insa de doua ori pe saptamana are verde la chestii “ilegale, imorale sau care ingrasa”:D si a slabit cam 13-14 kg in mai putin de 3 luni.
poate don dinu isi permite, eu nu, ca daca ma apuc iar de sportul asta iar nu ma opresc vreo 10 ani…
atunci… sa curga apa plata!!! 🙂
poate don dinu isi permite, eu nu, ca daca ma apuc iar de sportul asta iar nu ma opresc vreo 10 ani…
atunci… sa curga apa plata!!! 🙂
salut!!
paine cu ceapa…. mnnnnn!!!
chiar ca e o bunatate. tot la brutaria germana din dorobanti am mancat pentru prima data.
@ George pacat ca s-a inchis de ceva vreme. dar nu-i nimic, facem acasa 🙂
Faină reţeta!
M-am încumetat şi eu azi – a ieşit o pâine frumuşică (mai trebuia s-o las un pic, să fie mai rumenită; de asemenea, forma n-a fost perfectă precum cea a suratei ei din fotografia de mai sus) şi deosebit de gustoasă.
Mă bucur că am nimerit în vizită aici, mulţam pentru reţetă!
ma bucur ca te-ai incumetat si ca ti-a iesit 🙂 multumesc.