Cred ca orice gourmand (gourmet ar fi deja prea mult si sunt putini cei genuini) ar trebui sa-si insuseasca printre obiceiurile culinare si pe acela de a refuza orice produs care i se “vinde” drept paine. Si mai cred ca orice bucatar sau pasionat de bucatarie ar trebui sa incerce cat mai des sa faca propria paine.
Sunt convinsa de faptul ca si un bucatar, si un gourmand care n-au trait o asemenea experienta, care n-au simtit “trupul” robust al unui aluat framantat si mirosul aproape senzual al unei paini fierbinti au pierdut una dintre cele mai fantastice experiente culinare.
Am facut de multe ori paine, asa cum ati constatat si voi aici, pe blog. Insa niciodata n-am simtit o asa voluptate ca atunci cand am scos din cuptor o paine cu rosii uscate si rozmarin.
Reteta e aceeasi ca cea de la painea cu seminte, cu exceptia faptului ca semintele sunt inlocuite de rosii uscate si de rozmarin. Ma gandeam de mult timp la o astfel de paine, insa combinatia s-a schimbat in ultimul moment. Voiam arome mediteraneene, caldura verii intr-o paine, si m-am gandit ca rosiile uscate (pomodori secchi), uleiul de masline si maslinele negre ar fi combinatia perfecta. O voi incerca si pe asta, dar azi, in ultima clipa m-am gandit la rozmarin. Si cum țărmul Mediteranei e casa lui, l-am ales in locul maslinelor. Iar inspiratia a fost mai puternica decat soarele de august pe o plaja din Juan les Pins :). Pentru ca mirosul care m-a invadat atunci cand am scos-o din cuptor nu poate fi descris de niciun epitet. Pentru ca trebuie sa fii acolo, sa simti si sa multumesti.
Incercati asa ceva acasa!
Eu mor dupa painea de casa.
Rateta asta e de retinut.Imi imaginez cum mirosea la tine in bucatarie.
eu foarte rar mai cumpar paine. de asta si fac tot felul de combinatii, ca sa nu ma plictisesc.
iar asta cu rozmarin uscat e geniala!
De unde iei aceste roșii uscate? Și la ce le mai folosești? (nu că pâinea asta dumnezeiască – pe care abia aștept să o încerc – nu ar fi un motiv de ajuns ca să ai așa ceva în casă).
@ Roxana,
In Romania nu gasesti doar rosii uscate si-atat (pe care sa le hidratezi tu in apa si sa le folosesti la diverse chestii) ci gasesti rosii uscate si conservate in ulei de masline, la borcan, de obicei sub numele pomodori secchi: in Mega Image, Cora, Carrefour (la raioanele de conserve sau la raioanele cu produse exotice). Daca ajungi insa pe la Istanbul (bazarul de condimente), Italia, prin Paris sau alte locuri din Europa gasesti si rosii uscate simple. Si poti sa faci tot felul de minunatii din ele: paste cu pesto rosu , sa le pui la salate, la fripturi, bruschete sau chiar sa le mananci asa, simple, cu ulei de masline, pe paine. paine de casa, evident 🙂
mulțumesc!