• 5 ouă
  • 180 g zahăr
  • 500 g brânză dulce, grasa de vaci
  • 150 g cremă de brânză
  • 150 g smântână fermentată (20-30 % grasime)
  • 120 g unt (82% grasime)
  • 5 linguri mari de griş
  • 2 linguri mari de făină
  • 1 si 1/2 plic de praf de copt
  • un praf de sare
  • semințe de la 1/2 pastaie vanilie
  • 100 g stafide

Aş putea să-i spun prăjitură cu brânză, dar ar fi un termen mult prea generic. Aş putea să-i spun budincă, dar iarăşi n-ar exprima foarte multe. Pot doar să vă spun că e ceva ce aş lua cu mine pe o insulă pustie. Iar dacă aş ajunge pe un tărâm cu canibali, i-aş converti la vegetarianism cu prăjitura asta.
Pentru că mă săturasem de cheesecakeuri – care au şi ele rostul lor pe lumea asta, recunosc – şi pentru că nu voiam nici alte plăcinte sau dulciuri obişnuite cu brânză şi stafide, am pus de-un brainstorming cu mama. Aşa şi-a amintit ea că, prin mezozoicul televiziunii libere din România, a descoperit reţeta asta de pască fără aluat (susținea ea) la nu ştiu ce post şi ne-a făcut-o multă vreme. Eu aveam o vagă amintire – probabil că pe vremea aia eram prea procupată să învăţ să fumez. Apoi am fost prea preocupată să ma las.Dar după ce mi-a spus mama principiile de bază, am zis că am putea avea o seară specială. 

Separaţi albuşurile de gălbenuşuri și mixați albușurile spumă cu 50 g de zahăr și un praf de sare, apoi dați deoparte. Amestecaţi cu mixerul, gălbenuşurile cu 130 de grame de zahăr și semințele de vanilie. Când și-au triplat volumul, adaugati in compozitie, pe rând, brânza dulce de vaci, smântâna, crema de brânză şi untul moale. Mixați bine, apoi adăugaţi apoi grișul și făina amestecate împreună cu praful de copt. 

Puneţi apoi albuşurile bătute spumă și stafidele bine hidratate (le lăsaţi măcar o oră în lichid). Eu am pus stafide aurii și stafide negre, luate din Spice Bazar, de la Istanbul. Dar cred ca voi face si o varianta in care voi pune o mana buna de merisoare uscate.

Amestecaţi cu o spatulă, de jos în sus, cât să încorporaţi uşor şi aceste ingrediente şi puneţi compoziţia într-o formă de tort cu pereţi detaşabili, tapetată cu hârtie de copt. O lăsaţi în cuptorul bine încălzit in prealabil, la foc mare (200 de grade), timp de 5-10 minute, apoi 50-60 de minute la foc mic (150-160 de grade de grade).

Ce se aude apoi e sound of silence :).
Incercati asa ceva acasa!