Auzisem de mulți ani de pesto de pătrunjel și, cu toate că-mi place de mor și iarba asta, nu știu de ce n-am fost tentată niciodată să-l încerc. Până acum o săptămână, când, în pană de chestii în frigider (din cauză de nouă plantație, recte lipsă de timp) a trebuit să improvizez.

Multă vreme, în tinerețea mea (iar când spun tinerețe exagerez, pentru că e de fapt vorba de copilărie – da, gătesc de pe la 8-9 ani) am făcut paste cu sos de roșii home made. Un sos făcut de mine, din roșii, ulei de măsline și usturoi, cu mult-mult piper negru. Ei, atât mă ducea pe mine capul la vârsta aia 🙂 .

Abia peste ani am descoperit oregano și busuiocul, apoi minunatul pesto genovese, apoi un am început să-mi cresc propriul busuioc și să-mi fac propriul genovese. Clasic, ca o nona italiană, manual, în mojar, cu trudă și nervi. Dar merită!

Aveam in cămară niște paste De Cecco (le folosesc cel mai des), niste dovlecei în frigider, câteva roșii galbene și trei mănunchiuri de patrunjel, vândute derizoriu de țigănci, la 1 leu, la margine de piață. Ah, și niște caju pentru oaspeți , rătăcit într-un borcan prea occidental pentru el. Din treburile astea disipate și aparent neinteresante a ieșit revelația verii, pe care am de gând s-o repet măcar o dată pe săptămână.

Pentru că noua plantație (deși, surprinzător, plină de satisfacții) îmi răpește ceva energie, blenderul e treabă sfântă la mine-n casă. Așa că în blender s-au dus toate: o mână de caju (prăjit și sărat, dar cred că puteți folosi și crud), nițel parmezan ras, o legătură și jumătate de frunze de pătrunjel, un cățel de usturoi, ulei de măsline, sare de mare de Guerrande, piper negru proaspăt măcinat.

Când pastele erau fierte al dente, la fel de al dente era și dovlecelul feliat, călit câteva minute în ulei de măsline și presărat cu sare. Singurul efort ulerior a fost să tai roșiile și să împrietenesc toate chestiile de mai sus într-un castron. Rezultatul? O carnivoră înrăită ca mine a spus că, pentru ziua aia cel puțin, nu mai are nevoie de carne. Trageți concluzii, people! 🙂

[singlepic id=571 w=620 h=440 float=center]
Aceasta postare a fost publicata pe Eva.ro in data de 20 iulie 2012!